„Xiaomi“ turi problemą: vartotojų reakcija buvo tokia, kad teko skubiai slėpti „Twitter“ apklausą ir reikės daugiau gaminti tokių telefonų, kaip „Mi A1“?  (5)

„Xiaomi“ kompanijos sukurta išmaniųjų telefonų operacinė sistema „MIUI“ nors ir siūlo neprilygstamą darbo patirtį, tačiau yra žinoma ir tai, kad šios operacinės sistemos pagrindas yra „Android“ operacinė sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad automatiškai „MIUI“ operacinė sistema patiria tam tikrą nusidėvėjimą lyginant su „Android“. Taip pat, dėl to, kad „Xiaomi“ „nusiurbinėja“ „Android“ operacinę sistemą ir tada daro savo „MIUI“ sistemą, vartotojai turi ilgiau laukti atnaujinimų, o tokia perspektyva žavi tikrai ne visus.

Negana to, yra žinoma, kad „Xiaomi“ kompanija panaikina keletą pagrindinių „Android“ operacinės sistemos funkcijų, taip siekdama išlaikyti savo įrenginių vienodumą. Šie faktai kelia daugybę diskusijų.

Nenuostabu, kad „hard-core“ mėgėjai mieliau renkasi „Android“ nei „MIUI“. Tačiau didžiausia staigmena yra ta, kad net ilgalaikiai „Xiaomi“ gerbėjai geriau pasirinks „Xiaomi“ telefoną, kuriame veikia „Android“ nei „MIUI“ operacinė sistema. O tokia žinia jau yra rimta problema „Xiaomi“ kompanijai.

„Xiaomi“ savo oficialioje „Twitter“ paskyroje visai neseniai atliko apklausą, kurioje „Xiaomi“ gerbėjai buvo raginami aktyviai dalyvauti apklausoje ir pasirinkti „Android One“ arba „MIUI 9“ operacinę sistemą.

Tokios apklausos nėra naujiena ir kompanijos laikas nuo laiko jas naudoja siekdamos pamatyti vartotojų požiūrį. Iš tikrųjų, tai tokios apklausos dažniausiai daromos tik tam, kad patvirtintų įmonės pasirinkto strategiškai teisingo kelio kryptį, tačiau... šį kartą rezultatas buvo gautas visai ne toks, kokio tikėjosi „Xiaomi“ kompanijos socialinės žiniasklaidos skyrius.

57 % iš maždaug 15 000 apklausoje dalyvasiųjų pasirinko „Android One“, o likusieji 43 % „MIUI 9“. Šis rezultatas buvo visai ne toks kokio tikėjosi „Xiaomi“ ir gal dėl to, taip greitai pašalino visą informaciją apie vykusią apklausą ir jos rezultatus iš savo socialinio tinklo profilio. Visgi, kai kuriems „Twitter“ vartotojams pavyko išsaugoti šią informaciją.

Šie rezultatai „Xiaomi“ kompanijai yra ypač nemalonūs ir dėl dar vienos priežasties. Bendrovė apklausoje įrašė teiginį, kad „MIUI 9“ remiasi naujausia „Android“ operacine sistema, yra tokia pati greita ir funkcionali, kaip kad „Android“. Tačiau yra vienas „bet“, „MIUI 9“, kuri pradėjo veikti praėjusių metų lapkritį, yra vis dar grindžiama „Android Nougat“, o ne „Android Oreo“.

Kai „Xiaomi“ praėjusių metų sausio mėnesį Indijoje pristatė „Redmi Note 4“, telefonas dirbo su „MIUI 8“ („Android Marshmallow“ pagrindu). Rugpjūčio pradžioje telefonas gavo „MIUI 8.5“ („Android 7.0 Nougat“ pagrindu) atnaujinimą kartu su liepos mėnesį išleistu „Android“ saugos pataisymu. Įdomu yra tai, kad „Redmi Note 4“, pagal „Xiaomi“ kompanijos planus, neturės „Android 7.1“, nors bus atnaujinama iki „MIUI 9“ versijos. Tad labai tikėtina, kad „Redmi Note 4“ gali likti įstrigusi su „Android 7.0“ visam likusiam gyvenimui. Būtų naivu tikėtis „Android Oreo“ atnaujinimo.

Reikia pabrėžti, kad „Xiaomi“ telefonai programinės įrangos standartuose jokiais būdais nėra prastesni ar žemesnio lygio. Tiesiog „Xiaomi“ kompanija dirba visai kitokiu būdu. Ji neveikia su „Android AOSP API“ („Android Open Source Project“ – atvirasis „Android“ kodas aut. past.). Priešingai, bendrovė papildo savo funkcijomis „AOSP“. Dažniausiai tai vyksta tokiame žemame lygyje, kad daugelis vartotojų paprastai net nemato didesnio skirtumo tarp „MIUI“ operacinės sistemos veikiančios „Marshmallow“ pagrindu ar „MIUI“ veikiančios „Nougat“ pagrindu.

Daugelis dalykų vyksta net nekeičiant operacinės „Android“ sistemos. „MIUI“ versiją galima reguliariai keisti ir atnaujinti, ką „Xiaomi“ kompanija ir leidžia daryti reguliariai paleisdama atnaujinimus savo išleistiems telefonams, net nepriklausomai nuo to kada jie pasirodė prekyboje.

Visgi, derėtų pasakyti, kad yra gana didelė dalis žmonių, kurie rinktųsi naujesnę „Nougat“ operacinę sistemą nei „Marshmallow“. Ir norėtų kuo greičiau pereiti prie naujesnės versijos. Tad „Xiaomi“ kompanija tai turėjo žinoti.

„Android One“ pagrindu dirbantis „Mi A1“ išmanusis „Xiaomi“ kompanijos telefonas buvo paleistas tam, kad patenkintų būtent šių „hard-core“ mėgėjų auditoriją. „Mi A1“ tampa naujausiu „Xiaomi“ kompanijos „ginklu“, kuris turi geriausią ir naujausią „Android“ paketą, o kainuoja net labai padoriai - šiuo metu su nuolaida Kinijoje už „Mi A1“ prašoma 174€.

Panašiu operacinės sistemos paketu galėtų bandyti girtis „Google Pixel“, tačiau jame dar galutinai nesuderinta programinė įranga.

Iš pražių „Mi A1“ pradėjo dirbti su „Android 7.1.2 Nougat“ versija, bet dabar jau galima atnaujinti iki naujausios „Android Oreo“ versijos. Iš tiesų „Xiaomi“ žengia taip toli į priekį, kad „Mi A1“ gaus ir dar kiek vėliau šiais metais pasirodysiančią naujausią „Android P“ versiją.

„Mi A1“ išmanusis telefonas yra kol kas toks vienintelis visoje „Xiaomi“ kompanijos išmaniųjų telefonų pasiūloje. Tačiau pastaroji kompanijos apklausa aiškiai parodė, kad „Xiaomi“ gerbėjai palaiko „Android“. Nors 43 % respondentų patinka „MIUI“ operacinė sistema, tačiau dar daugiau žmonių laukia ir nori „Mi A1“ išmanaus telefono.

Įvairūs veiksmai, kuriuos „Xiaomi“ kompanija atliko praeityje, buvo daromi atkreipiant dėmesį į vartotojų norus. Belieka tikėtis, kad „Xiaomi“ laikysis šios tradicijos ir atsižvelgs į vartotojų norą turėti telefoną su „Android“ operacine sistema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai (5)