„Tiesą sakant, jis visai neblogai įsitaiso jūsų kaukolėje.“ Muskas imasi bandymų su smegenų implantais žmonėms  ()

Milijardieriaus verslininko Elono Musko smegenų lustų startuolis „Neuralink“ antradienį pranešė, kad gavo nepriklausomos peržiūros komisijos leidimą pradėti žmonių atranką pirmiesiems bandymams su smegenų implantu. Šis implantas bus skirtas paralyžiumi sergantiems pacientams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į tyrimą gali būti įtraukti asmenys, kuriems paralyžius atsirado dėl stuburo smegenų traumos kaklo srityje arba šoninės amiotrofinės sklerozės, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Bendrovė neatskleidė, kiek dalyvių dalyvaus tyrime, kuris truks apie šešerius metus.

Nori smegenimis valdyti kompiuterio pelę

„Neuralink“ teigė, kad atliekant tyrimą bus naudojamas robotas, kuriuo smegenų srityje, kontroliuojančioje ketinimą judėti, chirurginiu būdu bus įmontuotas smegenų ir kompiuterio sąsajos implantas. Pradinis tikslas – suteikti žmonėms galimybę valdyti kompiuterio žymeklį ar klaviatūrą vien tik mintimis.

Anot dabartinių ir buvusių darbuotojų, bendrovė, kuri anksčiau tikėjosi gauti leidimą implantuoti savo prietaisą 10 pacientų, derėjosi su JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) dėl mažesnio pacientų skaičiaus, kai agentūra išreiškė susirūpinimą dėl saugumo. Nėra žinoma, kiek pacientų galiausiai patvirtino FDA.

Užtruks daugiau kaip 10 metų

E. Muskas turi didelių ambicijų dėl „Neuralink“, sakydamas, kad ji suteiks galimybę greitai chirurginiu būdu implantuoti lustinius prietaisus ir taip gydyti tokias ligas kaip nutukimas, autizmas, depresija ir šizofrenija.

 

Gegužės mėn. bendrovė pranešė gavusi FDA leidimą atlikti pirmąjį klinikinį bandymą su žmonėmis, kuomet buvo pradėtas jos patikrinimas dėl bandymų su gyvūnais.

Ekspertų teigimu, net jei paaiškėtų, kad BCI prietaisas yra saugus naudoti žmonėms, vis tiek gali prireikti daugiau nei dešimtmečio, kad startuolis gautų leidimą jį naudoti komerciniais tikslais.

Beždžionės žaidė videožaidimus

Anksčiau „Neuralink“ atliktose demonstracijose monetos dydžio prototipai jau buvo implantuoti į beždžionių kaukoles. Pristatymo metu kelios beždžionės per į jų kaukoles integruotus implantus žaidė videožaidimus arba ekrane judino žymeklį. Ši technologija taip pat buvo išbandyta su kiaulėmis.

 

Chirurginio roboto pagalba kaukolės dalis pakeičiama „Neuralink“ disku, o jo laidai strategiškai įterpiami į smegenis.

Pasak E. Musko, diskas registruoja nervų aktyvumą ir bendru „Bluetooth“ belaidžiu signalu perduoda informaciją į kokį nors prietaisą, pavyzdžiui, išmanųjį telefoną.

„Tiesą sakant, jis visai neblogai įsitaiso jūsų kaukolėje, – per ankstesnį pristatymą sakė E. Muskas. – Jis gali būti po jūsų plaukais jums to nežinant.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()