Sukūrė įkraunamą bateriją vien iš maisto produktų: panaudojo ir dirbtinį auksą  ()

Mokslininkai sukūrė naujo tipo įkraunamą bateriją, kuri pagaminta iš valgomų medžiagų. Baterija gali saugiai ištirpti skrandyje ir praversti ateities medicinoje, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime aprašytame įrenginio prototipe veikia 0,65 V įtampos stipris ir 12 minučių tiekia 48 mikroamperų srovę, t. y. tiek, kiek reikia mažytei elektronikai maitinti.

„Ateityje galimi įvairūs panaudojimo būdai – nuo valgomų grandinių ir jutiklių, galinčių stebėti sveikatos būklę, iki jutiklių, skirtų maisto laikymo sąlygoms stebėti“, – sakė vyriausiasis autorius Mario Caironi, Italijos technologijos instituto molekulinės elektronikos tyrėjas, – „Be to, atsižvelgiant į šių baterijų saugumo lygį, jos galėtų būti naudojamos vaikų žaisluose, kur yra didelis pavojus jas praryti.“

Sukurta iš įvairaus sąrašo ingredientų, tai pirmoji funkcionali įkraunama baterija, kurią galima patiekti kaip užkandį. Jos sudedamosios dalys yra vitaminas riboflavinas, naudojamas kaip baterijos anodas („neigiamas“ galas), ir maisto papildas kvercetinas kaip katodas („teigiamas“ galas). Elektrolitas (generuojantis elektros krūvį) pagamintas iš vandens tirpalo, o separatorius (apsaugantis nuo trumpojo jungimo) – iš jūros dumblių.

 

Aktyvinta anglis, dažnai naudojama apsinuodijimams gydyti, naudojama elektros laidumui padidinti, o išoriniai kontaktai, kuriais elektra perduodama į kitą prietaisą, pagaminti iš bičių vaško, sujungto su maistiniu dekoratyviniu auksu.

Sukurtas prototipas yra maždaug kvadratinio centimetro dydžio, tačiau komanda jau dirba, kad jis būtų dar mažesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()