[Žinios trumpai] Rusijos nafta tapo nuodinga: „Neįtikėtinai sunkiai dirbame, kad iš sistemos pašalintume net rusiškas molekules“  ()

Britų korporacija „British Petroleum“ nebeperka žaliavų iš Rusijos savo naftos perdirbimo gamykloms Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip „Bloomberg“ sakė BP vadovas Bernardas Looney, iki 2022 metų pabaigos bendrovė planuoja nutraukti didžiąją dalį ilgalaikių susitarimų dėl naftos tiekimo iš Rusijos.

„Neįtikėtinai sunkiai dirbame, kad iš sistemos pašalintume net rusiškas molekules“, – sakė B. Looney.

Yra žinoma, kad keturios korporacijos gamyklos nebedirbs su Rusijos nafta ir jos produktais. Jos randasi Ispanijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje.

Energetikos bendrovė BP buvo viena pirmųjų kompanijų pasaulyje, kuri nustojo pirkti rusišką naftą ir dujas. Tai yra Vakarų atsakas į Vladimiro Putino karių invaziją į Ukrainą.

Bernardo Looney teigimu, įmonė dar turi vykdyti nemažai esamų sutarčių su Rusijos Federacija, tačiau jų liko nedaug. Tuo pačiu metu „British Petroleum“, skirtingai nei konkurentai, neperka naftos produktų, iš dalies sumaišytų su rusiškais energijos nešėjais.

Bendrovės vadovas pridūrė, kad naftos iš Rusijos pasaulinėje rinkoje buvo mažiau – 1 mln. barelių per dieną. Tikimasi, kad ši apimtis sumažės du kartus gegužę, kai ES įves naujas sankcijas Rusijos Federacijai.

Kalbame apie draudimą prekiauti ir vykdyti bet kokias operacijas su valstybinėmis Rusijos naftos ir dujų įmonėmis nuo gegužės 15 d. Draudimas netaikomas tiekiant energijos išteklius ES šalims, jis įvedamas perkant žaliavas prekybai.

 

Po vasario 24-osios Rusijos nafta tapo nuodinga pasaulio rinkoje – didelės kompanijos atsisako ją pirkti net su didžiule nuolaida, nes bijo patekti į Vakarų sankcijų įtaką. Vadinasi, Uralo skysčio savikaina krenta vis žemiau, nors ir apskritai naftos kainos pasaulyje mažėja.

Pavyzdžiui, gegužės 3 d. ryte buvo prašoma 106,36 USD už „Brent“ barelį. JAV WTI barelis buvo įvertintas 104,67 USD. Tai yra 1,22 USD ir 0,5 USD mažiau nei anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()