Populiari dilema – kurios geresnės: dujinės, elektrinės ar indukcinės viryklės? Kuris variantas vis dėlto yra tinkamesnis jūsų piniginei, saugumui ir patogumui? (Video) (13)
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Indukcinės viryklės plačiai laikomos efektyviausiai energiją naudojančiomis šildymo priemonėmis, o kai kurios taip pat siūlo panašų įkaitimo laiką, lyginant su dujomis, ir valdomumą. Jas taip pat labai lengva valyti dėl plokščio paviršiaus.
Kalbant apie faktinį maisto gaminimą, kai kurios indukcinės viryklės taip pat greičiau šildo skysčius nei dujinės viryklės. Kai kurie praktiniai eksperimentai parodė, kad tą patį vandens kiekį galima pašildyti 30% greičiau (5,8 sekundės, palyginti su 8,3 sekundės).
Tačiau svarbu pažymėti, kad indukcinės viryklės veiks tik su nerūdijančio plieno, ketaus arba anglinio plieno puodais ir keptuvėmis. Taip pat galima naudoti kai kuriuos keramikos danga padengtus metalinius indus. Gali būti naudojami ir nemetaliniai indai, tačiau jiems paprastai reikia tam tikros formos jungiamojo elemento, pavyzdžiui, metalinio disko.
Daugelis žmonių, naudodamiesi indukcinėmis viryklėmis, turės pritaikyti savo įpročius. Pavyzdžiui, jums nereikia ilgai laukti, kol aliejus keptuvėje sušils, kol pjaustysite svogūnus. Paprastai keptuvė bus pakankamai karšta, kad būtų galima iškart kepti.
Indukcinės viryklės, priklausomai nuo prekės ženklo ir modelio, taip pat paprastai išsijungia, kai indas nuimamas nuo kaitlentės. Keptuvių judinimas ant viryklės paviršiaus taip pat gali pakenkti viryklių paviršiui.
Indukcinės viryklės paprastai yra gana brangios, palyginti su kitomis alternatyvomis. Nors laikui bėgant kainos krinta, grynai finansiniu požiūriu dujinės viryklės dažniausiai yra pirmenybė.
Kurią viryklę yra patogiau eksploatuoti?
Kalbant apie kainą, gamtinių dujų krosnys paprastai yra pigesnis pasirinkimas. Tačiau jei maisto ruošimui skirsite nedaug laiko, finansinės santaupos greičiausiai bus nereikšmingos.
Kitas aspektas yra efektyvus ir teisingas bet kurios technologijos naudojimas. Pavyzdžiui, naudoti dujas iš esmės yra intuityviau, palyginti su elektrinėmis viryklėmis. Didesnė liepsna prilygsta daugiau šilumos, tai mažiau akivaizdu elektrinėse viryklėse – ypač ritės šildymo tipo.
Dėl neefektyvaus ar neteisingo šių prietaisų naudojimo eikvojama energija. Ypač jei bet kuri viryklė paliekama veikti per klaidą. Ne taip akivaizdu pastebėti, pavyzdžiui, paliktą įjungtą indukcinę kaitlentę, lyginant su dujine virykle ar kaitinimo elemento elektrine virykle.
Dėl šios priežasties daugelyje šiuolaikinių indukcinių viryklių yra tikslus temperatūros ir laiko valdymas, kuris gali jas automatiškai išjungti.
Kaip minėta anksčiau, netinkama elektrinių viryklių ir netinkamo dydžio keptuvių priežiūra labai sumažins jų efektyvumą.
Norint pasiekti geriausių rezultatų, puodai ir keptuvės turi būti su plokščiu dugnu.
Dėl savo prigimties dujinės viryklės išmeta daugiau oro teršalų nei elektrinės viryklės.
Degimo metu gali išsiskirti anglies monoksidas, azoto dioksidas, formaldehidas ir kitos kietosios dalelės, kurios per ilgą laiką gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai. Šie teršalai, be kitų sveikatos problemų, gali sukelti realią problemą visiems, sergantiems astma, emfizema ar kvėpavimo takų ligomis.
Dėl šios priežasties gaminant maistą visada rekomenduojama pritvirtinti ir naudoti gartraukius.
Ypatinga pastaba apie patalpų oro kokybę ir elektrines virykles. Jei turite viryklės savaiminio išsivalymo funkciją, buvo įrodyta, kad jos taip pat sukelia daug vidaus oro taršos. Tas pats pasakytina ir apie savaime išsivalančias dujines virykles ir orkaites. Savaiminis valymas taip pat linkęs sunaudoti didelius energijos kiekius, kurie nėra naudojami tikram „maisto gaminimo darbui“, todėl turėkite tai omenyje.
Kurį viryklės tipą pasirinkti yra kiekvieno pirkėjo pasirinkimo teisė, tačiau tikimės šis trumpas viryklių palyginimas padės apsispręsti.