Su nuolaida Kinijoje siūlomas bekontaktis termometras: kaip jis veikia ir ar teisingai šis prietaisas kartais vadinamas lazeriniu termometru?  (1)

Bekontaktis termometras yra labai naudingas įrankis. Jį galite panaudoti ir namie, ir kurdami elektronikos prietaisus, ir užsiimdami metalo darbais. Bet kaip prietaisas, kuris neliečia paviršiaus, gali išmatuoti temperatūrą? Ar tai atliekama lazeriu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš karto galima pasakyti, kad lazeriniais tokie termometrai vadinami neteisingai. Bekontaktis termometras turi lazerį, tačiau jis naudojamas tik kaip taikiklis. Teisingiau tokį prietaisą vadinti infraraudonųjų spindulių termometru. Jis matuoja daikto skleidžiamą šilumą ir pagal ją apskaičiuoja paviršiaus temperatūrą. Anksčiau tokie prietaisai būdavo prieinami tik profesionalams ir pramonei, tačiau dabar jį galite turėti ir jūs už visai nedidelę kainą.

Tokį termometrą sudaro lęšis, kuris sukoncentruoja matuojamo paviršiaus spinduliuojamą šilumą, ir perduoda ją į jutiklį. Šis šį signalą paverčia elektriniu impulsu, kuris gali būti parodomas ekrane. Tokie termometrai nėra visiškai tikslūs, ypač kambario temperatūroje matuojant vos vėsesnių daiktų paviršiaus temperatūrą. Taip yra todėl, kad nuo žmogaus, laikančio termometrą, sklindanti šiluma gali atsispindėti nuo vėsesnio paviršiaus.

Tačiau dažniausiai matuojamų paviršių temperatūra yra kur kas žemesnė ar aukštesnė, tad realiai matavimai yra pakankamai tikslūs daugelyje situacijų.

„Elecall EM800“ - tai geras IR termometras mėgėjams. Juo naudotis labai paprasta - tereikia nukreipti lazerį į paviršių, kurio temperatūrą norite išmatuoti, ir ekrane perskaityti matavimo duomenis. „Elecall EM800“ gali išmanuoti temperatūras nuo -50 iki 800 laipsnių pagal Celsijų. Ant rankenos rasite keletą mygtukų funkcijoms nustatyti, tačiau šiuo prietaisu naudotis yra labai paprasta.

Kartu su „Elecall EM800“ gausite ir plastikinį lagaminą bei bateriją. Šis termometras naudoja vieną 9 V elementą, kurio energijos pakaks ilgam laikui. Juolab, kad įrenginys pats išsijungs, jei kurį laiką bus nenaudojamas. 

IR termometras yra labai naudingas įrankis, nors jo reikia ir ne visiems. Kita vertus, tokie įrenginiai kaip „Elecall EM800“ yra pakankamai pigūs, kad juos būtų galima įsigyti vien pabandymui ar įvairiems eksperimentams ir ypač tada, kai jiems taikoma nuolaida. „Elecall EM800“ taikoma 38% nuolaida, tad šiuo metu kainuoja tik €26,57 .

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(4)
(1)

Komentarai (1)