Kokie gedimai kamuoja garažuose laikomus automobilius: specialisto paaiškinimai  (3)

Daugelis vairuotojų su palengvėjimu pasitinka šiltesnius ir gražesnius orus, kuomet nebereikia galvoti apie slidžius kelius, užšalusius automobilio stiklus ar dėl spaudžiančio šaltuko neužsivedantį jo variklį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis tik automobilių priežiūros ekspertai pažymi, kad pasitinkant šiltąjį vairavimo sezoną būtina savo transporto priemonę jam tinkamai paruošti. 

Maža to, tai daryti reikia atsakingai, nepamirštant gamtos ir visuomenės sveikatos, mat gali susidaryti pavojingųjų atliekų.

Išbandymas automobiliui

Automobilių serviso „Moller Auto“ vadovas Rimantas Kvederavičius sako, kad šaltasis metų laikas daugeliui automobilių būna rimtas išbandymas, kuomet transporto priemonei tenka patirti nepalankių aplinkos sąlygų poveikį. 

Dažni ir ženklūs temperatūros svyravimai, šalčiai, krituliai bei druskuoti keliai gali pakenkti svarbioms automobilių sistemoms, dalims ir komponentams, o nekreipiant dėmesio į smulkias problemas vėliau gresia daug rimtesni gedimai. 

Dėl to, R. Kvederavičiaus teigimu, prieš šiltąjį sezoną visuomet rekomenduotina atlikti profilaktinę transporto priemonės apžiūrą ir pakeisti susidėvėjusias dalis bei pašalinti smulkius gedimus.

„Visų pirma, patartina patikrinti automobilio stabdžių sistemą ir dugno apsaugas, kurios gali būti pažeistos važinėjant žiemiškais keliais. 

Taip pat pravartu atkreipti dėmesį į variklio aušinimo sistemą, kurioje po žiemos neretai atsiranda gedimų. 

Vairuotojai, kurie automobilius šaltuoju metų laiku laiko garažuose, turėtų žinoti, kad dėl drėgmės jų transporto priemonių guminės dalys nusidėvi greičiau, todėl jas gali tekti pakeisti“, – sako R. Kvederavičius.

Ne mažiau kenksmingos žiemiškos sąlygos gali būti ir automobilio išorei, todėl paprastai, R. Kvederavičiaus teigimu, paruošiant automobilį šiltajam metų laikui ieškoma ir kėbulo pažeidimų, priekinio stiklo įtrūkimų bei imamasi priemonių tokiems defektams pašalinti.

Problemos po variklio gaubtu

„Visuomet verta atkreipti dėmesį ir į priekinio stiklo valytuvus – ar jie nėra nusidėvėję, nebraižo stiklo, o galbūt palieka ant jo dryžius. Tokiu atveju valytuvus taip pat gali tekti pakeisti. 

Be to, po žiemos svarbu išvalyti automobilio kondicionavimo sistemą, kurioje gali kauptis mikrobai, galintys tapti potencialia grėsme žmonių sveikatai“, – sako R. Kvederavičius.

Kiti būtini veiksmai ruošiant automobilį šiltajam sezonui, automobilių priežiūros eksperto teigimu, yra tinkamas žibintų sureguliavimas, ratų suvedimas ir pakabos geometrijos subalansavimas. 

Šiuos veiksmus būtina atlikti reguliariai, kadangi to nepadarius greičiau dėvisi padangos, prastėja automobilio sukibimas su kelio danga.

„Galiausiai pasitinkant pavasarį ir vasarą reikėtų leisti specialistams atidaryti automobilio variklio gaubtą ir pažiūrėti ar čia neslypi kokių nors problemų. 

Variklio priežiūra yra itin svarbi todėl, kad smulkūs gedimai ar nepastebėti defektai labai greitai gali peraugti į dideles problemas ir brangiai kainuojantį remontą, todėl racionaliausia iš anksto užkirsti joms kelią. 

Nepalankesnės šaltojo metų laiko važinėjimo sąlygos padidina tikimybę tokiems gedimams ir galimoms pasekmėms“, – pažymi R. Kvederavičius.

Automobilių serviso atstovas sako, kad taip, kaip žmogaus organizmas po žiemos gali būti nusilpęs ir stokoti vitaminų, taip ir automobilis būna „išsekintas“ atšiaurių oro sąlygų ir gali reikalauti tam tikrų remonto darbų bei prevencinių priemonių taikymo. 

Dėl to nereikėtų laukti tol, kol problemų jau nebebus galima ignoruoti, o reguliariai atlikti profilaktinius transporto priemonės patikrinimus bei pašalinti smulkius gedimus ar pakeisti nusidėvėjusias dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(29)
(-23)

Komentarai (3)