Turbulencija lėktuvuose gali sustiprėti beveik 3 kartus: kas nutiko?  ()

Nors turbulencija nėra visiškai maloni, ji yra įprasta ir dažnai neišvengiama skrydžio dalis. Tačiau dėl klimato kaitos padėtis gali pablogėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbulencija sukelia vėjo greičio ir krypties pasikeitimą, kuris vyksta atmosferoje trumpu atstumu. Kai orlaivis atsitrenkia į šias stiprias vėjo sroves, jos gali jį stumti arba traukti įvairiomis kryptimis. Dauguma komercinių skrydžių vykdomi aukštai virš šių zonų, kad būtų išvengta dažnos turbulencijos, tačiau tai gali įvykti skirtinguose aukščiuose, rašo „Newsweek“.

2019 metais JK Readingo universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad vertikalus oro srovių poslinkis nuo stebėjimų pradžios 1979 metais padidėjo 15 procentų.

Tyrimo bendraautorius Paulas Williamsas, Readingo universiteto Meteorologijos katedros atmosferos mokslų profesorius, sako: „Surinkome daug mokslinių įrodymų, jog turbulencija didėja dėl klimato kaitos. Nematoma turbulencijos forma, vadinama giedro dangaus turbulencija. Ji dabar yra 15 procentų stipresnė nei aštuntajame dešimtmetyje. Tikimės, kad ateinančiais dešimtmečiais ji dar labiau sustiprės, galbūt padvigubės ar patrigubės“.

Pastaraisiais mėnesiais buvo pranešta apie kelis incidentus, per kuriuos dėl didelės turbulencijos buvo padaryta žala orlaiviams. Kovo pradžioje šis reiškinys privertė septynis žmones paguldyti į ligoninę po „Lufthansa“ skrydžio iš Ostino (Teksaso valstija) į Frankfurtą (Vokietija). Tuo metu lėktuve buvo 184 žmonės, įskaitant įgulos narius. Ir nors pilotai buvo priversti keisti kryptį, jiems pavyko saugiai nusileisti.

2022 m. gruodį „Hawaiian Airlines“ skrydžio metu iš Finikso (Arizonos valstija) į Honolulu (Havajuose) skrendantį orlaivį sukrėtė didžiulė turbulencija, dėl kurios buvo sužeisti 25 žmonės. Lėktuve buvo 278 keleiviai, aštuoni skrydžio palydovai ir du pilotai. Turbulencija buvo tokia stipri, kad apgadino orlaivio saloną.

 

2021 m. „American Airlines“ skrydis, vykęs į Floridą, turėjo būti nukreiptas į Luizianą, kai dėl turbulencijos buvo sužeisti 10 lėktuvu skridusių žmonių.

2019 metais mažiausiai 35 žmonės buvo sužeisti po to, kai „Air Canada“ reisas iš Toronto (Kanada) į Sidnėjų (Australija) pateko į staigią turbulenciją. Lėktuvas buvo priverstas skubiai leistis Honolulu.

Daugumoje komercinių skrydžių vaikams iki dvejų metų leidžiama skrydžio metu sėdėti tėvams ant kelių. Tačiau pastarojo meto didelės turbulencijos epizodai iškėlė Skrydžių palydovų asociacijos (AFA-CWA) susirūpinimą, jog jie gali susižaloti.

AFA-CWA vadovė Sarah Nelson sako: „Pastaruoju metu matėme, kaip lėktuvai pateko į turbulenciją ir per sekundės dalį nukrito 1,2 tūkst. m. Net rūpestingiausi tėvai negalės apsisaugoti nuo perkrovų ir išlaikyti savo vaiką. Tai tiesiog fiziškai neįmanoma“.

 

Nuo 1880 m. Žemės temperatūra per dešimtmetį vidutiniškai pakildavo 0,14 laipsnio pagal Farenheitą. Tačiau nuo 1981 m. atšilimo greitis padvigubėjo ir per tą patį laikotarpį siekė 0,32 laipsnio pagal Farenheitą.

Readingo universiteto mokslininkų teigimu, klimato kaita, nulemta žmogaus veiklos, gali turėti įtakos didelių turbulencijų atsiradimui ir iki 2050–2080 m. jos gali tris kartus padažnėti.

Williamsas sako: „Mokslas mums sako, kad dėl klimato kaitos atmosfera tampa audringesnė. Tačiau tai, ar skrydis dėl to tampa vis pavojingesnis, yra kitas klausimas, nes čia veikia ir kiti veiksniai. Turbulencijos prognozės, kurias pilotai naudoja planuodami sklandų skrydį ir maršrutai nuolat tobulinami“. „Šiuolaikiniai orlaiviai geriau susidoroja su šiuo reiškiniu, be to, keleiviai gali geriau laikytis saugos diržų rekomendacijų. Ar dėl grubesnės atmosferos bus daugiau sužeidimų, dar reikia pamatyti“.

 

Net jei didesnė turbulencija yra dažnesnė, tai nereiškia, kad skraidyti tampa pavojingesniu malonumu. Nepaisant atvejų, kai susižaloja žmonės, visų skrydžių kontekste tai vis dar gana reta.

Toddas Lane'as, Geografijos, Žemės ir atmosferos mokslų mokyklos vadovas ir Melburno universiteto atmosferos mokslų profesorius, sako: „Kelionės lėktuvu savaime yra saugios. Turbulencija pasitaiko retai, o traumos dar rečiau“.

Pasak jo, išsamesni šio reiškinio tyrimai padės pilotams ateityje planuoti sklandesnius maršrutus. Jie gauna vis daugiau informacijos, kad aptiktų ir išvengtų turbulencijos.

Todėl, nepaisant turbulencijos pokyčių, mokslininkai įsitikinę, kad kelionės lėktuvu ateityje taps saugesnės. Tačiau keleiviams labai svarbu skrydžių metu laikytis taisyklių ir saugos standartų, taip pat neimti vaikų ant kelių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: