Neįtikėtina – Putino lėktuvais skraidinami lavonai: kas vyksta?  ()

Rusijos prezidento oro laivynas tyliai repatrijuoja Ukrainoje žuvusių karių kūnus ir nedidelius kiekius siunčia į vietos morgus, kad išvengtų visuomenės atsako, pirmadienį pranešė laikraštis „The Moscow Times“, remdamasis skrydžių sekimo duomenimis, morgo darbuotojais ir karių artimaisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rossiya Airlines“, valstybinės „Aeroflot Group“ dukterinė įmonė, eksploatuoja 68 valstybinius lėktuvus ir sraigtasparnius, tarp kurių yra Rusijos „Air Force One“ atitikmuo.

Valstybinė žiniasklaida centrinėje Rusijos Tatarstano respublikoje nufilmavo vieną iš lėktuvų – lėktuvą Tu-134a-3, kurio registracijos numeris RA-65911, grąžinantį į Rusiją pirmąjį regiono žuvusį karį 2022 m. kovo 2 d.

Prezidentas Vladimiras Putinas 2016 metais skrido lėktuvu su tuo pačiu lėktuvu RA-65911 į kaimyninį Rusijos regioną, nurodė vietos laikraštis, nufotografavęs jo nusileidimą.

Skrydžių sekimo įrankiai pastebėjo keletą „Rossiya“ orlaivių, kurie sudaro oro bendrovės specialųjį skrydžių padalinį, skrendančius į Rusijos regionus ir iš jų nuo 2023 m. sausio iki vasario pradžios.

„Moscow Times“ nustatė ryšį tarp šių skrydžių atvykimo ir vietinių naujienų apie vėliau įvykusias karių laidotuves.

Reaktyvinis lėktuvas „Rossyja“, kurio numeris RA-61720, nusileido centriniame Jekaterinburgo mieste sausio 23 d., po to per artimiausias 24 valandas buvo gauta pranešimų apie ten palaidotą karį ir „Wagner“ samdinį.

Tada „FlightRadar“ užregistravo RA-61720, skrendantį į Ufą, kaimyninės Baškirijos respublikos sostinę, sausio 13 d., tą pačią dieną, kai V. Putinas ten keliavo.

Tatarstano mieste Nižnekamske sausio 25 d. nusileido lėktuvas RA-87972. Užrašas A.A. Jangibajevas matomas ant vieno iš 11 cinko karstų, užfiksuotų vaizdo įraše. Po savaitės totorių gyventojai socialiniuose tinkluose paskelbė naujienas apie Jangibajevo laidotuves.

Toks pat prezidentinių lėktuvų skrydžių, po kurių sekė karių laidotuvės, modelis buvo stebimas sausio 26 dieną šiaurės vakarų Archangelsko ir Vologdos regionuose bei vasario 8-12 dienomis Orenburgo ir Čeliabinsko srityse.

Nors daugelis „Rossyja“ lėktuvų skrenda iš Maskvos, kiti įjungia atsakiklius Lipecko srityje, kuri yra vienodu atstumu nuo Maskvos ir Ukrainos sienos, ir kaimyniniame Tambovo regione, kuris yra tarp kelių Rusijos teritorijų, kuriose karo metu galioja skrydžių draudimai.

 

Tikslios vietos, kur buvo paimti karių kūnai, nustatyti neįmanoma.

Tačiau žuvusių karių artimieji „The Moscow Times“ Rusijos tarnybai sakė, kad jie buvo išdalinti iš karo ligoninės pietiniame Rostovo prie Dono mieste, mažiau nei už 100 kilometrų nuo Rytų Ukrainos.

„Būdamas ten pamačiau šešis didelius koronerio furgonus, kurie dvokė puviniu ir lavonais“, – apie apsilankymą praėjusį rudenį Rostovo prie Dono ligoninėje pasakojo žuvusio kareivio sūnus, kuris atsisakė nurodyti savo vardą.

„Mačiau, kaip jie buvo iškraunami, ištisi automobiliai su lavonais, cinko [karstai] ant cinko [karstų]. Man tai buvo bauginantis vaizdas, nors dirbu reanimacijoje ir esu matęs lavonus. Bet aš niekada anksčiau nemačiau tiek daug“, – sakė jis.

Rusijos kariuomenės ir aviacijos ekspertai teigė nežinoję apie prezidento oro laivyno dalyvavimą repatriacijos skrydžiuose.

 

Neįvardytas Gynybos ministerijos šaltinis „The Moscow Times“ Rusijos tarnybai sakė, kad du jos skrydžiai vykdo repatriacijos skrydžius kartu su ginklų ir gyvosios jėgos pristatymu. Iš 60 šių karinių orlaivių, išvardytų „FlightRadar“, 46 buvo aktyvūs per pastaruosius metus.

Morgo darbuotojai „The Moscow Times“ rusų tarnybai sakė, kad savivaldybės valdžia įsakė per dieną šeimos nariams išduoti ne daugiau kaip vieną ar du kūnus.

„Mūsų miestas yra mažas, todėl tiek mirusių giminaičių išdalinimas vienu metu sukeltų paniką“, – „The Moscow Times“ sakė Orenburgo regiono morgo darbuotojas.

„[Valdžia] taip pat nori išvengti situacijos, kai artimieji grūstųsi morge, eilėse prie žuvusiųjų. Gali būti alpimo priepuolių ir skandalų. Paprastai tariant, jie nusprendė neeskaluoti situacijos“, – sakė darbuotoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(7)
(16)

Komentarai ()