Rusija liktų be elektros! Siūloma pasinaudoti įspūdinga D. Britanijos strategija II pasaulinio karo metu  ()

Antrojo pasaulinio karo metais britų oro balionai Vokietijai padarė 100 milijonų reichsmarkių žalos. Jie gabeno sprogmenis ir galėjo pažeisti elektros laidus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kario Jurijaus Kasjanovo, naudingą krovinį gabenantys oro balionai gali padaryti didelę materialinę žalą šaliai agresorei. Apie tai jis rašė savo „Telegram“ kanale.

Kasjanovas nurodė britų operacijos „Outward“ pavyzdį, kurią kariai vykdė nuo 1942 metų pavasario, paleidžiant šimtus oro balionų į Vokietijos okupuotas žemes. Buvo kelios paleidimo aikštelės ir iš jų kasdien buvo paleidžiama po 200-300 balionų, oro balionų skaičius buvo padidintas ir netrukus pasiekė kiek mažiau nei 2000 per dieną, rašo Jurijus.

„Latekso balionai buvo apie 2,4 m skersmens ir 8,4 kg keliamosios galios, aprūpinti paprastu sinchronizavimo ir aukščio valdymo mechanizmu. Sukurtos kelios naudingos apkrovos konstrukcijos, kurios buvo vadinamos „viela“, „alumi“, „želė“, „kojinės“, „citrina“ ir „uogienė“, – rašo Jurijus.

Balionų tikslai buvo labai įvairūs – vieni kabančiu vielos gabalu elektros laiduose sukeldavo trumpą jungimą (ir taip juos sugadindami), kiti gabeno padegamąją amuniciją. Pavyzdžiui, prie „alaus“ balionų buvo pritvirtinta talpa su 7-8 buteliais, kuriuose buvo baltojo fosforo, ir uždegiklis. Kodinis pavadinimas „želė“ reiškė skardinės pavidalo krovinį su 4 litrais napalmo ir inerciniu uždegikliu.

 

„Į „kojinę“, sveriančią apie 2,7 kg, buvo supakuotos padegamosios medžiagos. Kiekvienas balionas galėjo gabenti tris „kojines“. „Citrina“ buvo nedidelė sausumos mina“, – pasakoja Kasjanovas.

Per dvejus metus britų kariuomenė į Vokietiją paleido 99 142 oro balionus, dėl kurių Vokietijos aukštos įtampos linijose įvyko 520 avarijų. O vienos „veilos“ dėka Belene pavyko sunaikinti ištisą elektrinę – ten dėl netoli Leipcigo įvykusio aukštos įtampos linijų trumpojo jungimo kilo didelis gaisras.

 

Jurijus rašo, kad balionai tuo metu padarė beveik 100 milijonų reichsmarkių arba 10 milijonų svarų sterlingų žalos. Palyginimui jis pateikia kainas: tankas „Panther“ tuomet kainavo apie 117 000 reichsmarkių, o naikintuvas Bf.109С – 210 000. Tuo pat metu oro balionų paleidimai buvo labai pigūs ir kainavo po 1,5 svaro sterlingų. Dėl to operacijai „Outward“ buvo išleista apie 100 000 svarų sterlingų.

„Tai yra, kiekvienas svaras, investuotas į operaciją „Outward“, atnešė iki 100 svarų žalos priešui. Britų vadovybė pripažino, kad kai kuriais mėnesiais balionai padarė daugiau žalos“, – pabrėžė Jurijus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(111)
(2)
(109)

Komentarai ()