Tai gali būti Putino klaida: didėja įtampa tarp Kremliaus ir Tatarstano  ()

Buvęs Putino kalbų rašytojas Abbasas Galliamovas teigia, kad prieštaravimai tarp centro ir regionų Rusijos Federacijoje stiprėja, o tai ilgainiui gali sukelti masinį etninių mažumų nepasitenkinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galliamovas papasakojo apie tai, kaip Maskva demonstratyviai spaudžia Tatarstaną, nenorėdama kurstydama visuomenės nuomonę šioje respublikoje. Kremlius panaikino paskutinį suvereniteto likutį – Tatarstano prezidento postą. Kitas respublikos vadovas, kuris pareigas pradės eiti 2025 m., nebus vadinamas prezidentu.

„Maskva taikliai trenkia į nosį, nespręsdama jokių realių neatidėliotinų problemų, o tiesiog demonstruodama „aš galiu“. Tai yra kaip kažkokios patyčios mokykloje. Ir Kremlius tuo džiaugiasi“, – sakė Galliamovas .

Tatarstane kurstoma neigiama visuomenės nuomonė. „Pats mačiau sociologiją. Tatarstano žmonės tai įvertino. Tai jiems leido suvokti save ne visai prie Maskvos, bet šiek tiek lygiaverčiai jai. Aišku, kad tai buvo deklaratyvaus pobūdžio sprendimas (realiai ten suvereniteto ir taip nėra), bet žmonės laikosi simbolių. Ir, įdomu, tai įvertino ne tik etniniai gyventojai. Rusai irgi sako, kad turi ne tik gubernatorių, bet ir prezidentą, turi ypatingus santykius su Maskva, ir jie tuo didžiavosi“, – sakė politikos strategas.

Galliamovas pabrėžė, kad prieštaravimai tarp centro ir regionų Rusijoje stiprėja. Tačiau nacionalinėse respublikose tai įgauna ir etninį bei regioninį atspalvį. Jei Tverės ar Jaroslavlio regionų gyventojams nepasitenkinimas Maskva pasireiškia tuo, kad sostinė išsiurbia visus resursus iš regionų, o jie gyvena skurde, tai Tatarstane tai skamba kaip tezė, kad rusai engia totorius. Ne Maskva prieš regioną, o rusai prieš totorius - yra skirtumas.

 

„Ir ten, kur dominuojanti tautos religija yra islamas, dažnai gali atsirasti tarpkonfesinis skilimas. Tai ypač pasakytina apie Tatarstaną, kur gyventojai yra daug labiau islamizuoti, palyginti su kaimyniniu Baškirija, kuris yra daug pasaulietiškesnė. Štai kodėl bet koks Maskvos atėjimas, bet koks vietinių interesų pažeidimas kai kuriems žmonėms yra suprantamas tiek per religijos, tiek per etninės tapatybės prizmę“, – aiškino ekspertas.

Galliamovas pažymėjo, kad parama Ukrainai Tatarstane yra gana didelė, nors viešai apie tai nekalbama.

(49)
(1)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: