Kažkas nutiko su V. Putino ambicijomis: skelbiama, ko diktatorius gali tikėtis iš karo  ()

Britų politologas Markas Galeotti yra įsitikinęs, kad dabar kvaila atmesti paslėptų Rusijos jėgų galimybę. Putino karinių ambicijų kartelė dabar yra gerokai nuleista. O jo galimybės blokuoti Ukrainos stojimą į ES ar NATO yra minimalios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienintelė pergalė, kurios Vladimiras Putinas šiandien gali tikėtis, yra Donbaso ir Krymo ir vadinamojo Zaporižės sausumos koridoriaus užvaldymas, rašo britų politologas ir Rusijos ekspertas Markas Galeotti.

Galeotti teigia, kad likę Putino planai labai skiriasi nuo ambicijų, kurias Kremliaus vadovas puoselėjo anksčiau, bet nereikėtų visiškai nuvertinti paslėptų Rusijos Federacijos jėgų. Ir Putinas vis dar tikisi, kad jam pavyks laimėti, net jei tai bus kuklesnė pergalė.

Tačiau, kaip teigia Galeotti, dabar Maskvos galimybės blokuoti Ukrainos stojimą į ES ar NATO yra minimalios. Be to, net buvę Putino bendražygiai pradeda matyti, kad „caras yra nuogas“. Tie, kurie dar visai neseniai sakė, kad Kremliaus lyderis šaliai suteikia stabilumo, dabar bando kažkaip sušvelninti karo pasekmes Rusijai ir stabdyti ekonomikos militarizaciją.

„Putinas reikalauja stebuklų, o kai jie negali jų duoti, viešai juos žemina“, – Putino santykius su aplinka aiškina Galeotti, kaip vieną iš pavyzdžių nurodydamas pramonės ministrą Denisą Manturovą. Pareigūnas sulaukė viešų priekaištų už tai, kad nesugebėjo sukurti sraigtasparnių variklių gamybos Rusijoje.

Tie, kurie anksčiau pelnydavosi iš korupcijos, šiandien taip pat yra nepatenkinti – pinigų plovimo galimybės mažėja, konkurencija sustiprėjo. Rusijos „vanagai“ skundžiasi kariuomenės nekompetencija. Ir jie, pasak Galeotti, yra pavojingiausi Putino oponentai, nes jie yra saugumo aparato, kuriuo labiausiai remiasi Kremliaus vadovas, dalis.

 

Tačiau, pasak Galeotti, nepaisant visų šių veiksnių, V. Putinas kurį laiką išliks valdžioje. Ir viena iš pagrindinių to priežasčių yra aiškios alternatyvos dabartiniam prezidentui nebuvimas. Rusijos piliečiai šiandien neturi kito politiko, kuriuo galėtų pasitikėti.

Antradienį suplanuotame kreipimesi į tautą V. Putinas stengsis teigiamai apibūdinti situaciją, rašo ekspertas. „Tai bus propagandos ir saviapgaulės mišinys. Vienas Rusijos politikos apžvalgininkas privačiai pasakė: „Tragedija ta, kad šiais laikais neįmanoma atskirti, kada Putinas meluoja žmonėms, o kada žmonės meluoja Putinui“, - pabrėžė Galeotti.

(40)
(4)
(36)

Komentarai ()

Susijusios žymos: