Naujos Zelenskio skrydžio detalės – kokiu išskirtiniu lėktuvu skrido Ukrainos prezidentas?  ()

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis 2022 m. gruodžio 21 d. lankėsi Jungtinėse Valstijose – vizitas karo sąlygomis daugeliui buvo netikėtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zelenskio pirmasis užsienio vizitas po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, gruodžio 21-osios rytą buvo paskelbtas Ukrainos prezidento „Twitter“ paskyroje, kurioje atskleista, kad jis jau pakeliui į JAV.

Gruodžio 20 d. vakare Zelenskis vis dar buvo Ukrainos mieste Bachmute – vietoje, kurioje vyko aršiausi mūšiai per karą.

Zelenskis jau buvo lėktuve kitos dienos ankstų rytą, o jo kalba JAV Kongrese buvo numatyta tos pačios dienos popietę.

Bet kaip tai įmanoma?

Kelionės stebėjimas

Nors skrydžio maršrutas nebuvo oficialiai paskelbtas, Zelenskis tviteryje atvirai pareiškė, kad jis jau pakeliui į JAV. Tačiau jo transporto būdas nebuvo atskleistas.

Tačiau praėjus maždaug valandai po tviterinio pranešimo paskelbimo, 8:15 CET (7:15 GMT), JAV vyriausybės lėktuvas „Boeing C-40B“ pakilo iš Lenkijos Žešovo oro uosto (RZE).

Miestas, esantis netoli sienos su Ukraina, tapo svarbiu logistikos centru nuo visapusiškos Rusijos invazijos pradžios. Geležinkelių ir kelių jungtys su Ukraina yra paskutinė stotelė prieš atvykstant į šalį užsienio delegacijoms ir karinei pagalbai.

Lenkijos televizijos tinklas TVP24 paskelbė Zelenskio nuotrauką Žešovo traukinių stotyje ir pridūrė, kad jis į Lenkiją atvyko geležinkeliu ir išvyko iš RZE.

Skrydis į Vakarus vyko per Lenkijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos oro erdves ir buvo iš karto susijęs su Zelenskio vizitu. Tai trumpam tapo daugiausiai sekamu skrydžiu populiarioje skrydžių sekimo tarnyboje „Flightradar24“.

 

Sekimo tarnybos pametė skrydį virš Atlanto vandenyno, maždaug už 300 kilometrų nuo Škotijos krantų, kur nutrūko ADSB imtuvų, teikiančių duomenis tarnyboms, aprėptis. Lėktuvas vėl pasirodė tarnybose, kai skrido netoli Kanados pakrantės.

Maždaug 19 val. Lietuvos laiku, orlaivis nusileido Jungtinėje Andrews bazėje (ADW), JAV oro pajėgų bazėje, kuri taip pat naudojama kaip legendinio JAV prezidentinio lėktuvo „Boeing VC-25“, populiariai žinomo kaip „Air Force One“, pagrindinė bazė.

Lėktuvas

ADW yra vieta, kur paprastai nusileidžia oficialūs skrydžiai į Vašingtoną. Jis yra maždaug už 7 380 kilometrų nuo RZE – atstumas, per kurį orlaivis nukeliaudavo mažiau nei 10 valandų.

 

C-40B yra verslo klasės reaktyvinis lėktuvas „Boeing 737-700 BBJ“, modifikuotas su papildoma įranga, įskaitant apsaugines ir ryšių sistemas.

Pasak JAV oro pajėgų, jo nuotolis yra iki 9 260 kilometrų, t. y. beveik dvigubai didesnis nei įprasto „Boeing 737“. Tai leidžia ADW skristi tiesiai iš RZE ir nereikia papildyti degalų.

C-40B, registracijos Nr. 01-0041, kuris vykdo skrydį SAM910, JAV oro pajėgoms buvo pristatytas 2005 m.

Panašiai kaip ir likęs USAF C-40 laivynas, jis buvo reguliariai pastebėtas vykdantis JAV vyriausybės skrydžius. Šiek tiek naujesnė šio orlaivio versija „Boeing C-40C“ 2022 m. rugpjūtį skraidino JAV Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi per savo prieštaringai vertinamą skrydį į Taivaną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()