[Išsami tema] Branduolinė megatorpeda „Poseidonas“: stebuklingas Putino ginklas, kuris net SSRS armijos vadams kėlė šleikštulį (Foto, Video)  (5)

Idėja sukurti branduolinę torpedą, kuri smogtų JAV, kilo dar Stalino laikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurti ginklą milijonams civilių nužudyti vienu smūgiu yra tikra ir, deja, gana reali Putino svajonė. Kalbame apie specialią branduolinę torpedą „Poseidon“ – nepilotuojamą branduolinį povandeninį laivą, kuris gabentų itin galingą 100 megatonų branduolinį užtaisą. Beje, ginklo, kuris turėtų sunaikinti pusę pasaulio, pavadinimas buvo pasirinktas per visos Rusijos balsavimą.

Jo kūrimas preliminariai tęsiasi nuo 2010-ųjų, ir būtent šis ginklas buvo įtrauktas į Putino „wunderwaffe“ (stebuklingų ginklų) sąrašą, tarp kurių yra – balistinė raketa „Sarmat“, hipergarsinės raketos „Kinzhal“ ir „Zircon“ bei branduolinė sparnuotoji raketa „Burevestnik“.

Rusijos Federacija bando pademonstruoti progresą kuriant „Poseidoną“: liepos pradžioje Rusijos karinis jūrų laivynas jau gavo šio ginklo nešiklį – povandeninį laivą „Belgorod“.

Sena idėja

Idėja sukurti didžiulę torpedą su galinga kovine branduoline bomba laive nėra labai nauja. Pirmą kartą tai pasirodė Stalino laikais, kai SSRS, neturėdama nei balistinių raketų, nei transkontinentinių bombonešių, bandė rasti sprendimą, kaip pristatyti atominę bombą į JAV. Projektas, tuomet vadintas T-15, nebuvo vystomas dėl trumpo nuotolio.

 

Tačiau idėja sklandė ore. SSRS 1961 metais išbandžius 50 megatonų termobranduolinę „caro bombą“ (išlieka galingiausia per visą branduolinių ginklų egzistavimo istoriją), vienas jos kūrėjų, garsus akademikas Andrejus Sacharovas pasiūlė sukurti specialią torpedą – 100 megatonų branduolinį užtaisą.

Faktas yra tas, kad caro bombos svoris buvo 26,5 tonos, todėl nebuvo jokios realios galimybės jos panaudoti kovoje. Tuo pat metu torpeda su branduoliniu reaktoriumi, turinti beveik neribotą galios rezervą ir nemažus nardymo gylius, leistų į ją lengvai įdėti tokią amuniciją. O 100 megatonų užtaiso sprogimas leidžia tiesiog fiziškai sunaikinti didelę JAV pakrantės dalį su uostais ir miestais.

Pats Sacharovas prisimena šį epizodą savo atsiminimuose ir prisipažino, kad kai apie šią idėją papasakojo pažįstamam kontradmirolui, jį šokiravo „kanibalistinis projekto pobūdis“ ir, kaip „pati mintis apie masines žudynes admirolui sukėlė šleikštulį“.

 

Bet praėjo 60 metų ir tokia mintis nėra šlykšti nei Putinui, nei Kremliaus elitui, nei, matyt, bet kam Rusijos Federacijoje. Pristatant projektą „Poseidon“, tuomet dar vadintą „Status-6“, tiesiogiai nurodytas tikslas: „svarbių priešo ūkio objektų sutriuškinimas pajūrio zonoje ir garantuotos nepriimtinos žalos padarymas šalies teritorijai sukuriant didelės radioaktyviosios taršos zonas, netinkamas karinei, ūkinei ir kitai veiklai šiose zonose vykdyti ilgą laiką“.

Norėdami suprasti 100 megatonų atominės bombos rezultatą, galite pasinaudoti mokslo ir branduolinių ginklų istoriko, Stevenso technologijos instituto profesoriaus Alexo Wellersteino „NukeMap“ modeliavimu ir susprogdinti jį Sankt Peterburgo uoste.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(13)
(-8)

Komentarai (5)