Bręsta didžiulis skandalas: Vokietijos kompanijos slapta tiekė Rusijai nuodingas medžiagas super pavojingo cheminio ginklo kūrimui, minima Lietuva  (2)

Cheminio ginklo komponentai buvo tiekiami bendrovei „Himmed“, kuri oficialiai bendradarbiavo su RF ginkluotosiomis pajėgomis ir FSB.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos chemijos įmonės įtariamos neteisėtai tiekusios Rusijai nuodingas medžiagas ir specialios paskirties prekes laboratorijoms, kurias Kremlius galėtų panaudoti kurdamas cheminio karo ginklą „Novičiok“. Taip teigiama leidinio „Tagesschau“ medžiagoje.

Žurnalistų žiniomis, teisėsaugos institucijos atliko kratas chemijos įmonėse „Chemie GmbH“ ir „R. R. Rhein Reserve“, kurias tyrėjai įtaria neteisėtu nuodingų medžiagų tiekimu į Rusijos Federacijos teritoriją.

Per pastaruosius trejus metus įmonių vadovai, neturėdami reikiamų leidimų, į Rusiją eksportavo specialios paskirties prekes. Baudžiamojoje byloje įtariamieji – ne tik įmonių atstovai, bet ir apie 50 muitinės pareigūnų, teisėsaugininkų teigimu, pažeidę prekybos įstatymus.

„Eksportuotos medžiagos gali būti naudojamos kaip žaliavos cheminėms ir biologinėms kovos priemonėms, tokioms kaip garstyčių dujos (ipritas), gaminti. Nedideliais kiekiais jos buvo eksportuojamos Maskvoje įsikūrusiai Rusijos didmeninei cheminių medžiagų ir laboratorinės įrangos firmai „Himmed“, kuri tiekė specialią laboratorijų įrangą Rusijos kariškiams ir FSB (federalinė RF saugumo tarnyba) karininkams“, – savo medžiagoje pažymėjo žurnalistai ir pridūrė, kad vokiečių firmos taip pat galėjo siųsti į Rusijos Federaciją „Novičiok“ gamybai reikalingas medžiagas, kuriuo bandė nunuodyti buvusio sovietinio žvalgybos pareigūno Sergejaus Skripalio šeimą ir Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną.

„Tagesschau“ teigimu, „Riol Chemie GmbH“ teisėsaugos pareigūnų akiratyje atsirado 2021 m. Tiekėjas buvo kritikuojamas dėl prekybos įstatymų pažeidimo. Įmonei „Riol Chemie GmbH“ patekus į JAV sankcijų sąrašą, jos aukščiausi funkcionieriai įkūrė kitą įmonę – „RR Rhein Reserve GmbH“.

 

Šiuo metu saugumo pajėgos tiria galimą laboratorinės įrangos siuntimo iš Vokietijos į Lietuvą faktą, tačiau pats krovinys buvo skirtas Maskvai. Teisėsaugos pareigūnų pasiklausyti telefoniniai pokalbiai taip pat rodo, kad įmonės vadovybė bandė užmaskuoti nuodingų medžiagų eksportą į Rusiją.

„Buvęs „Riol Chemie GmbH“ generalinis direktorius anksčiau buvo „Himmed“ dukterinės įmonės, kuri tariamai tiekė minėtas medžiagas, bendrasavininkis. Remiantis turima informacija, dabartinis „Riol Chemie GmbH“ generalinis direktorius taip pat buvo tos pačios „Himmed“ direktorius dukterinėje įmonėje. Be komercinių patalpų, kratos buvo atliktos keliuose privačiuose butuose, mokesčių inspekcijoje ir Bremeno logistikos įmonės būstinėje. Hamburgo muitinės tyrėjai mano, kad „Riol Chemie GmbH“ į Rusiją atgabeno palyginti nedidelį kiekį cheminių medžiagų. Kai kuriais atvejais, teigiama, kad tai buvo tik keli gramai ar net miligramai medžiagų“, – savo medžiagoje dėstė žurnalistai.

 

„Novičiok“ yra nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuri buvo sukurta SSRS ir Rusijoje kaip cheminės kovos priemonė. 2019 m. lapkritį keturios medžiagos, žinomos kaip „naujokai“, buvo įtrauktos į Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos 1 sąrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai (2)