[Žinios trumpai] Turkija pagrasino nauju karu Europoje, tai būtų košmaras NATO viduje: „esame pasirenge daryti tai, kas būtina“  (7)

Šeštadienį Turkijos prezidentas Erdoganas apkaltino Graikiją kontroliuojant Egėjo jūros salas, turinčias demilitarizuotą statusą, ir pareiškė, kad Turkija yra pasirengusi prireikus „daryti tai, kas būtina“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per daugelį metų Turkija ir Graikija nesutaria dėl įvairių temų, įskaitant Egėjo jūros salų statusą, jūrų sienas, angliavandenilių prieinamumą Viduržemio jūroje ir etniškai susiskaldžiusį Kiprą. Abi šalys taip pat yra NATO narės.

R. T. Erdoganas anksčiau nekaltino Graikijos demilitarizuotų Egėjo jūros salų okupavimu, tačiau dabar Ankara apkaltino Atėnus jas „apginklavus“ – Atėnai šį kaltinimą atmeta.

„Mūsų nesaisto jūsų salų okupacija. Kai ateis valanda, mes imsimės reikiamų veiksmų“, - pridūrė Erdoganas.

Reaguodama į tai, Graikija pareiškė, kad ji nepriims Turkijos „grasinimų“.

Pastaruoju metu Turkija supyko dėl Graikijos pajėgų, kurios, jos teigimu, persekioja jos lėktuvus. Anot Ankaros, įprasto skrydžio metu graikų oro gynybos sistemos S-300 buvo nusitaikusios į Turkijos karo lėktuvą.

Rugpjūčio 30 d. Turkijoje buvo minima Pergalės diena – nacionalinė šventė, skirta pagerbti Turkijos pajėgų pergalę prieš Graikijos pajėgas 1922 m. Erdoganas paragino Graikiją šeštadienį „nepamiršti Izmiro“, kalbėdamas apie turkų pergalę (paskutinis epizodas Graikijos-Turkijos kare, kai buvo sudegintas graikų gyvenamas Izmiras, tuomet vadintas Smirnu).

 

R. T. Erdoganas pabrėžė pasiekimus tarptautinėje arenoje, kai 2023 m. jis ruošiasi, atrodo, sunkiausiems rinkimams per beveik 20 jo kadencijos metų. Be to, jis sustiprino savo diskursą apie užsienio politiką.

Anot Ankaros, Graikija gavo Egėjo jūros salas pagal 1923 ir 1947 m. sutartis su sąlyga, kad ji jose nelaikytų kariuomenės. Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu ne kartą yra nurodęs, kad jei Atėnai ir toliau salose dislokuos ginklus, Turkija ims mesti iššūkį Graikijos suverenitetui jose.

Turkijos pozicija, ginčijanti Graikijos suverenumą salose, anot Graikijos ministro pirmininko Kyriakos Mitsotakio, yra „absurdiška“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(24)
(-22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (7)