[Žinios trumpai] Paaiškėjo Tadžikistano ir Kirgizijos karo veiksmų pasienyje baigtis  ()

Buvusioje SSRS itin neramu – bet blogiausio išvengta?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tadžikistano ir Kirgizijos valstybinio nacionalinio saugumo komiteto atstovai Saimuminas Jatimovas ir Kamčibekas Tašijevas pirmadienį pasirašė taikos protokolą po nuo praėjusio trečiadienio pasienyje vykstančių kautynių.

Pagal šalių susitarimą Tadžikistano valdžia perdavė Kirgizijai keturis pasienio tarnybos karius, patekusius į nelaisvę per susirėmimus pasienyje, per kuriuos žuvo mažiausiai 92 žmonės, o dar šimtas buvo sužeisti.

Kariškių apsikeitimas įvyko rugsėjo 19 d. Apie 21.00 val. (vietos laiku), kariai į Kirgizijos teritoriją pateko per Kyzyl-Bel kontrolės postą Batkeno regione, praneša naujienų agentūra „AKIpress“.

Be to, per derybas, kurios vyksta tarp abiejų šalių, šį pirmadienį pavyko atblokuoti kai kuriuos ryšio kanalus, pavyzdžiui, privažiavimą prie Tadžikistano eksklavo Vorujaus, kaip anksčiau pranešė „Interfax“.

Tiek Tadžikistanas, tiek Kirgizija pabrėžė būtinybę susitarti derybų keliu, taip pat gerbti praėjusį penktadienį paskelbtas paliaubas, nors viena kitą kaltina paliaubų pažeidimu.

 

Susirėmimai tarp dviejų šalių, kurių siena yra apie 1 000 kilometrų, dėl kurios trečdalio ginčijamasi, yra kruviniausi nuo 2021 m., kai žuvo penkiasdešimt žmonių.

Aiškios demarkacijos pasienyje nebuvimas sukėlė ginčus dėl žemės ir vandens išteklių naudojimo, įtampą kelia dažni susirėmimai tarp vienos ir kitos šalies pasieniečių bei muštynės tarp bendruomenių, kurios buvo atskirtos po Sovietų Sąjungos iširimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()