„Politico“ skelbia pavojingą perspėjimą: JAV žvalgyba gali pražiopsoti Rusijos branduolinį smūgį  ()

Beveik kiekvienas rusų turimas ginklas gali turėti branduolinį užtaisą, teigia JAV pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl naujausių Kremliaus grasinimų apsaugoti Rusijos teritorijas „visų rūšių ginklais“, JAV sustiprino bet kokių Rusijos kariuomenės veiksmų ar pranešimų, kurie gali reikšti, kad V. Putinas įsakė panaudoti branduolinį ginklą, stebėjimą.

Tai teigiama „Politico“ medžiagoje.

Tačiau gauti žvalgybos informaciją apie bet kokį artėjantį Rusijos puolimą iš esmės bus sudėtinga užduotis. Pasak JAV pareigūno, apie 20 Rusijos ginklų sistemų gali gabenti ir įprastus sprogmenis, ir mažo našumo branduolines galvutes.

Atvirais duomenimis, Rusija turi daugiau nei 1900 taktinių branduolinių galvučių, dar vadinamų nestrateginėmis branduolinėmis galvutėmis.

„Tai viskas – nuo ​​sparnuotųjų raketų iki branduolinių torpedų, gravitacinių bombų ir vidutinio nuotolio balistinių raketų“, – sakė pareigūnas.

Žvalgybos tarnybos, anot pareigūno, įsitikinusios, kad Rusija nerizikuos plataus masto branduoliniu karu, pradėdama masinę ataką prieš Ukrainą ar NATO šalis.

„Jie niekada nenaudos strateginių branduolinių ginklų. Jie niekada nepaleis tarpžemyninės balistinės raketos ir neprikabins bombonešiui (Tu-95) megatonos klasės kovinių galvučių. Jie naudos trumpojo nuotolio ginklus. Kurie turi kovines galvutes, mes vadiname mikrobranduoliniais užtaisais, jų galia nuo dešimčių iki šimtų tonų“, – sakė vyriausybės pareigūnas.

 

Taip pat žinoma, kad Rusija turi mažesnių atominių ginklų, skirtų naudoti mūšio lauke, prilygstančių ar pranašesnių už ant Japonijos numestas bombas, įskaitant „kilotonų“ diapazoną.

JAV vadai ir žvalgybos ekspertai tikisi, jog pirmasis ženklas, kad Rusija nusprendė Ukrainoje panaudoti branduolinį ginklą, nebus grybo debesis.

Buvęs aukštas Nacionalinio saugumo tarybos pareigūnas, kuris vis dar pataria JAV vadams, sakė, kad Baltųjų rūmų pareiškimai rodo, kad jie pasikliauja žvalgybos duomenų rinkimo įrankiais.

Tačiau labai sudėtinga yra tai, kad Rusija turi 23 skirtingas dvejopo naudojimo ginklų sistemas, kurių daugumą ji naudoja Ukrainoje.

„Jei rusai turi jį savo arsenale kaip įprastą ginklą, galima drąsiai manyti, kad jis gali būti su branduoline galvute. Beveik kiekvienas rusų turimas ginklas yra pajėgus nešti atominį krovinį. Jei tai artilerijos sistema, jei tai oro gynybos sistema, jei tai torpeda, jei tai sparnuotoji raketa, ji gali turėti branduolinį užtaisą“, – sakė šaltinis.

 

JAV pareigūnas kaip pavyzdį nurodė trumpojo nuotolio balistinių raketų sistemą „Iskander“, kuri gali šaudyti tiek įprastomis, tiek branduolinėmis galvutėmis.

Tačiau gali būti subtilių požymių, kad buvo pradėtas naudoti branduolinis variantas, pavyzdžiui, kai kurie blokai su transporto priemonėmis, skirtomis mažam branduoliniam įrenginiui, elgiasi neįprastai, pavyzdžiui, ištraukia kai kurią įrangą, perskirsto tam tikrus karius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(14)
(-4)

Komentarai ()