[Nuomonė] „Ukrainos klausimas išspręstas, gali būti didžiulė išdavystė“: Macronas netyčia atskleidė slaptų JAV ir Kinijos derybų esmę  (1)

Ukrainos klausimas išspręstas. Macronas atskleidė slaptų JAV ir Kinijos derybų esmę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-20 [Nuomonė] „Ukrainos klausimas išspręstas, gali būti didžiulė išdavystė“: Macronas netyčia atskleidė slaptų JAV ir Kinijos derybų esmę  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficiali Balyje vykusio G20 viršūnių susitikimo darbotvarkė niekam neįdomi, svarbiausia, apie ką kuluaruose kalbėjo pirmaujančių šalių vadovai. Intriga užsitęsė iki paskutinės minutės, galiausiai Macronas paskelbė, kad Kinija artimiausiais mėnesiais taps tarpininke tarp Ukrainos ir Rusijos. Akcentuojama ne tai, kad tai vienas iš galimų variantų, o tai, kad šis klausimas buvo išspręstas.

„Esu įsitikinęs, kad Kinija ateinančiais mėnesiais gali atlikti svarbesnį tarpininkavimo vaidmenį iš mūsų pusės, kad, be kita ko, būtų užkirstas kelias antžeminių atakų padidėjimui. Tai, ką nusprendėme daryti su Kinija, Indija ir daugeliu kitų prie stalo, buvo labai svarbu“, – sakė Macronas.

„Taigi manau, kad tai naudinga šiame kontekste, nes sukuria situacijas, kai Rusija gauna žinią iš tarptautinės bendruomenės, o ypač Kinijos, kad taika turi būti atkurta“.

Po šių žodžių man kyla daug klausimų. Ir kodėl tarpininkė yra Kinija, o ne JAV? Kas atsitiko G20 susitikime? Jei Vakarai yra pasirengę perduoti Ukrainos likimą Kinijai, visiškai aišku, kad Kinija žais Rusijos pusėje.

Kas tai yra Taivano mokestis? Ukrainai tai reiškia vieną dalyką – kapituliaciją, kuri įvyniojama į kažkokias finansines lėšas paskolų forma už teritoriją, kuri liks Ukrainai.

Jei atidžiau pažvelgtume į Macrono pareiškimą, galime daryti išvadą, kad Rusijos ir Ukrainos klausimas, nepaisant oficialios darbotvarkės, buvo vienintelė priežastis, dėl kurios Bidenas ir Xi Jinpingas ten atvyko. Jie apie tai kalbėjo tris valandas, bet niekas nežino, ką tiksliai. Tačiau Macronas leido suprasti, kad premijas gaus visos suinteresuotos šalys, atsižvelgiama į jų interesus, net ir Indijos. Tuo pačiu nėra nė žodžio apie Ukrainos interesus, apie jos teritorijos vientisumą, apie reparacijas, apie nusikaltėlių patraukimą atsakomybėn. Tačiau tai yra pagrindinės sąlygos teisingai taikai, apie kurią neseniai šaukė kolektyviniai Vakarai.

Man nerimą kelia Macrono žodžiai apie tarptautinės bendruomenės žinią, kad taika turi būti atkurta. Jame matau tiesioginę aliuziją į karo įšaldymą, abiejų pusių karo veiksmų nutraukimą ir demarkacinės linijos fiksavimą. Nes, pasak E. Macrono, neaišku, kokiomis sąlygomis šis pasaulis bus atkurtas – po Rusijos karių išvedimo ar po Pekino susitarimų, kaip Minsko.

 

Analitinių publikacijų skaičius pasaulio žiniasklaidoje pasibaigus G20 viršūnių susitikimui, kuriame derybos su Putinu pristatomos kaip būtinybė, buvo labai įtemptos. Garsus ir gerbiamas žurnalistas Davidas Ignatiusas „The Washington Post“ pabrėžia, kad Bideno administracija žaidžia išmatuotą konfrontaciją, kuri sujungia bendrą pagalbos ir konflikto suvaldymo temą.

Tai yra, JAV mums padeda, bet ne taip, kad mes laimėtume, o taip, kad mes tiesiog sutramdytume Rusiją. Atkreipkite dėmesį, kad mes vėl turime ne karą, o konfliktą.

Žurnalas „The Economist“ apskritai paskelbė tris įvykių Ukrainoje raidos scenarijus, kur vienas yra blogesnis už kitą. Pagal visus šiuos scenarijus, net ir optimistiškiausiu atveju, Ukraina negali laimėti, nes Putinas pradės grasinti branduoline bomba, o JAV niekada nepradės branduolinio karo. Todėl vienintelis dalykas, kuris gali užkirsti tam kelią, yra... na, o tada – daug taškų.

 

Ryte naršiau internete su viltimi rasti oficialų Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškimą dėl E. Macrono kalbos – kol kas tyla. Tikriausiai Bankovai (Bankovos gatvėje yra prezidentūros administracija – red.) tai buvo netikėta. Ten, greičiausiai, jie tradiciškai tikėjosi žaibiško ir pergalingo Zelenskio pasirodymo prieš viršūnių susitikimo dalyvius. Sprendžiant iš rezultatų, Zelenskio kalba nepaliko laukto įspūdžio.

Jei, neduok Dieve, švytuoklė pakrypo į kitą pusę, tai kaip Zelenskis išsisuks iš šios sunkios istorijos tokiomis sąlygomis, kai jis visiškai susprogdino vidaus politiką, o Ukraina vėl nebuvo pasiruošusi tokiems rimtiems iššūkiams. Ekonomika sugriauta, gynybos pramonė paskendusi korupcijoje. Bet tai jau kita tema, būtinai apie tai kalbėsime, bet kol kas lauksime oficialių Vašingtono ir Kyjivo pareiškimų.

Konstantinas Ilčenko, Strateginių studijų centro patarėjas, Ukrainos antiteroristinės operacijos zonos veteranas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(94)
(-69)

Komentarai (1)