Serbija kelia kariuomenę, kreipiasi tiesiai į NATO: gali kilti naujas karas  ()

Serbijos vyriausybė prašys NATO taikdarių vado leisti šaliai nusiųsti į Kosovą iki 1000 policijos ir kariuomenės karių, ketvirtadienį sakė prezidentas Aleksandras Vučičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas kartas, kai Belgradas paprašė dislokuoti karius Kosove po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija užbaigė 1998–1999 m. karą, per kurį NATO subombardavo Jugoslaviją, apimančią Serbiją ir Juodkalniją, siekdama apsaugoti Kosovą, kuriame daugumą sudaro albanai.

„Vyriausybė prašys grąžinti šimtus ir ne daugiau kaip 1000 armijos karių ir policijos narių“, – sakė Vučičius ir pridūrė, kad šį vakarą jis išsiųs prašymą el. paštu ir fiziškai perduos jį KFOR, NATO misijai Kosove, sienos kirtimo punkte penktadienį.

„Nesitikiu gauti teigiamo atsakymo“, – sakė Vučičius.

Prašymas pateiktas per daugybę susirėmimų tarp Kosovo valdžios ir serbų šiauriniame regione, kur jie sudaro daugumą.

JT rezoliucijoje teigiama, kad Serbijai gali būti leista, jei KFOR patvirtins, dislokuoti savo personalą sienos kirtimo punktuose, stačiatikių krikščionių religinėse vietose ir vietovėse, kuriose daugumą sudaro serbai.

 

2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, remiamas Vakarų. Jo nepriklausomybę pripažįsta 110 šalių, bet nepripažįsta Serbija, Rusija ir penkios Europos Sąjungos valstybės narės.

„Mes visi matome nuolatinę Serbijos grėsmę Kosovui“, – ketvirtadienį parlamente sakė Kosovo prezidentas Vjosa Osmani.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(12)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()