Kas tai yra NATO ataskaitinis pavadinimas, kuris suteikiamas beveik visiems sovietų, rusų ir Rytų bloko karo lėktuvams ir raketoms?  ()

NATO ataskaitiniai pavadinimai yra taip plačiai paplitę Amerikos ir NATO diskurse, kad jums gali būti atleista prielaida, jei manote, kad tokie pavadinimai kaip SA-2 „Guideline“ ir Su-57 „Felon“ yra tiesiog šių sistemų tikrųjų pavadinimų vertimai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-13 Kas tai yra NATO ataskaitinis pavadinimas, kuris suteikiamas beveik visiems sovietų, rusų ir Rytų bloko karo lėktuvams ir raketoms?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tiesa ta, kad NATO ataskaitinius pavadinimus (reporting name) išduoda NATO, naudodamasi pavadinimų suteikimo taisyklėmis, specialiai sukurtomis siekiant greitai perteikti ginklų sistemos ar platformos tipą, apie kurį kalbate, ir sumažinti painiavą tarp skirtingų valstybių narių karių.

NATO ataskaitų pavadinimai yra kodiniai Rusijos, Kinijos ir istoriškai Rytų bloko (Sovietų Sąjungos ir kitų Varšuvos pakto šalių) karinės įrangos pavadinimai. Jie pateikia nedviprasmiškus ir lengvai suprantamus angliškus žodžius vietoj originalių pavadinimų, kurie tuo metu galėjo būti nežinomi Vakarų pasauliui arba lengvai supainiojami. Pavyzdžiui, Rusijos bombonešis Tu-160 vadinamas tiesiog „Blackjack“.

Iš kur tokie vardai?

NATO ataskaitinius orlaivių pavadinimus parenka ASIC (Oro ir kosmoso sąveikos taryba), kurią sudaro nariai iš Australijos, Kanados, Naujosios Zelandijos, JAV ir JK. Iki 2005 m. ši taryba buvo vadinama ASCC arba Oro standartizacijos koordinavimo komitetu.

Ne orlaiviams skirtus NATO pavadinimus kuria kitos organizacijos, kurių pavadinimai nėra išvardyti NATO nuorodose, tačiau visus pranešimus teikiančius pavadinimus sudaro ir patvirtina naudoti NATO.

NATO ataskaitinių pavadinimų reikšmės

NATO ataskaitiniai pavadinimai atsirado dėl Šaltojo karo poreikio stebėti sovietų ir Kinijos karinę įrangą, kurią bendrai stebėjo NATO sąjungininkės, kurios kalbėjo skirtingomis kalbomis. Dažnai tikrieji šių sistemų pavadinimai iš pradžių buvo nežinomi, ypač tų, kurios buvo atrastos šnipinėjant ar žvalgant.

Siekiant sumažinti painiavos riziką, buvo skiriami neįprasti arba sugalvoti vardai, kurių mintis buvo ta, kad pasirinkti vardai vargu ar pasitaikys įprastame pokalbyje ir būtų lengviau įsiminti.

NATO ataskaitiniame orlaivio pavadinime naudojamų skiemenų skaičius taip pat gali suteikti jums svarbios informacijos apie jo tipą ir galimybes. Pavyzdžiui, vieno skiemens pavadinimai, tokie kaip bombonešis Tu-95 „Bear“, žymi stūmoklinį arba sraigtinį orlaivį, o 2 skiemenų pavadinimai nurodo reaktyvinius lėktuvus, kaip MiG-29 „Fulcrum“.

Pirmoji NATO ataskaitų pavadinimų raidė skirta nurodyti įvardijamos įrangos tipą. Štai keletas pavyzdžių:

 

Bombonešiai turėjo pavadinimus, prasidedančius raide „B“, ir buvo naudojami tokie pavadinimai kaip „Badger“ (Tu-16), „Blackjack“ (Tu-160) ir „Bear“ (Tu-95).

„Frogfoot“, ataskaitinis Su-25 pavadinimas, nurodo orlaivio artimą oro palaikymo funkciją. Transportinių orlaivių pavadinimai prasideda raide „C“ („cargo“), todėl An-124 buvo pavadinti „Condor“ arba „Iljushin Il-76“ „Candid“.

Tačiau laikui bėgant orlaiviai keičiasi, todėl kartais reikia pridėti priesagas prie NATO pranešimų pavadinimų, kad būtų galima atskirti to paties pagrindinio orlaivio kartojimus. Norėdami pakartotinai panaudoti bombonešio Tu-95 „Bear“ pavyzdį, dažnai po pavadinimo išgirsite raidę, pvz., „Bear F“ arba „Bear Foxtrot“.

NATO pranešimų pavadinimų sąrašai:

Raketos

A – oras-oras raketos, pavyzdys AA-2 „Attol“;

K – „oras-žemė“ raketos (iš rusiško X (Ch) žymėjimo), pavyzdys AS-17 „Krypton“;

 

G – „žemė-oras“ raketos, SAM, įskaitant paleidžiamas iš laivų ir povandeninių laivų, pavyzdys SA-2 „Guideline“;

S – „žemė-žemė“ raketos,

  • iš laivų ir povandeninių laivų. Sausumos raketos turi priešdėlį SS-, pavyzdžiui, SS-1 „Scud“. Karinio jūrų laivyno raketos gauna žymėjimą SS-N-, pvz. SS-N-2 „Styx“. Pakrantės gynybos raketoms priskiriamas priešdėlis SS-C-, pvz. SS-C-5 „Stooge“;
  • prieštankinės raketos žymimos AT-, pavyzdžiui,  AT-5 „Spandrel“:

Lėktuvai

Pirmoji raidė nurodo orlaivio tipą, pvz., „Bear“, jei tai bombonešis, reiškia Tu-95, arba „Fulcrum“, jei tai yra naikintuvas MiG-29. Fiksuoto sparno orlaiviams varomiems sraigtu vartojami vieno skiemens pavadinimai, o orlaiviams su reaktyviniais varikliais – dviskiemeniai. Sraigtasparniams šis skirtumas netaikomas.

F – naikintuvai, taip pat vėliau antžeminiai atakos orlaiviai;

 

B – bombonešis;

C – komerciniai orlaiviai ir lėktuvai bei krovininiai orlaiviai;

H – sraigtasparniai, pavyzdžiui Ka-50/52 „Hokum“;

M – įvairūs pavadinimai naudojami treniruočių lėktuvams, žvalgybiniams, hidroplanams, tankeriams, išankstinio įspėjimo ore.

Povandeniniai laivai

Iki devintojo dešimtmečio povandeninių laivų pavadinimai buvo paimti iš NATO rašybos abėcėlės. Esamo dizaino modifikacijoms buvo pateikti aprašomieji terminai, pavyzdžiui, „Whiskey Long Bin“.

Nuo devintojo dešimtmečio naujiems dizainams buvo suteikti pavadinimai, kilę iš rusiškų žodžių, pavyzdžiui, „Akula“ arba „ryklys“. Šie pavadinimai neatitiko sovietinių pavadinimų. Atsitiktinai „Akula“, kurią NATO priskyrė atakos povandeniniam laivui, buvo tikrasis sovietinis NATO balistinių raketų povandeninio laivo, pavadinto „Typhoon“, pavadinimas. NATO Kinijos Liaudies Respublikos povandeninių laivų pavadinimai yra paimti iš Kinijos valdovų dinastijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()