Rusijoje parama karui nukrito iki rekordiškai žemo lygio - skelbiama, kas nutiko  ()

Uždara sociologinė apklausa Rusijos Federacijoje parodė, kad, paskelbus mobilizaciją, parama karo tęsimui Ukrainoje sumažėjo iki 34 proc., rašo „The Wall Street Journal".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinis apklausos užsakovas buvo Rusijos Federacijos prezidento administracija. Uždaros apklausos rezultatai buvo pateikti „The Wall Street Journal" žurnalistams.

Leidinyje buvo paskelbti duomenys po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgio kareivinėms su Rusijos kariškiais Makijivkoje, kur žuvo keli šimtai įsibrovėlių. Laikraščio pateiktais apklausos duomenimis, paskelbus apie mobilizacijos pabaigą paramos karui lygis vėl pakilo ir lapkričio pradžioje pasiekė 80 proc.

„Propaganda sumažina karo išlaidas", – sakė nepriklausomo sociologijos centro Maskvoje „Levada Center" direktorius Levas Gudkovas. Nepaisant pradinio nepasitenkinimo mobilizacija, uždaros Kremliaus apklausos rodo, kad rusai nori toleruoti kitą mobilizacijos bangą, WSJ sakė buvęs Kremliaus pareigūnas.

Tarp žuvusiųjų Makijivkoje per prieš Naujųjų metų ataką buvo Andrejus Jumadilovas, 47 metų dviejų vaikų tėvas iš Samaros, pasisakęs prieš karą. Naftos ir dujų telkiniuose suvirintoju dirbęs A. Jumadilovas rudenį gavo šaukimą į namus. Užuot pabėgęs iš šalies, jis vykdė įsakymus.

„Jie atėjo į namus ir įteikė šaukimą, kurį jis klusniai priėmė, – pasakojo draugas. – Jis buvo vienas sąžiningiausių mano pažįstamų žmonių, o gal naivus, nes net negalvojo, kaip išvengti armijos". Abu draugai paskutinį kartą kalbėjosi likus dviem savaitėms iki smūgio, prisimena draugas sakydamas, kad A. Jumadilovas nupiešė niūrų gyvenimo fronte vaizdą ir atrodė priblokštas dėl savo padėties.

 

„Daugelis žmonių nesupranta, kam mums to reikia, kodėl visi šie vyrai siunčiami mirti, – sakė draugas, – nes iš tikrųjų niekas mūsų neužpuolė, kad ir ką jie bando mums pasakyti".

Tačiau jis išreiškė nuolankumą: „Kas atsitiko, tas atsitiko". Anksčiau „The Times" pranešė, kad Kremlius gali imtis naujos mobilizacijos, be kita ko, remiantis šaltiniais Vakarų žvalgyboje, per antrąją mobilizacijos bangą Rusijoje gali būti pašaukta iki 500 000 žmonių.

 

Nuomonės apklausas apie Rusijos požiūrį į karą Ukrainoje FOM viešai paskelbė pirmą mėnesį po karo veiksmų pradžios. Paskutinė tokia apklausa, paskelbta FOM svetainėje, buvo atlikta kovo 20 dieną ir parodė, kad 73 % pritaria Rusijos armijos invazijai į Ukrainą. Ji nustojo skelbti apklausų duomenis apie paramą karui birželio pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(4)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()