Ukraina galėjo gauti šarvuočių „Piranha III“ batalioną, bet jie išvyko į Moldovą: kas įvyko?  ()

Moldovos ginkluotosios pajėgos iš Vokietijos vyriausybės gavo 19 naudotų šarvuotų transporterių „Piranha III“, kurie anksčiau priklausė Danijos ginkluotosioms pajėgoms ir tiekiami kaip Europos Sąjungos karinės pagalbos dalis, partiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sutartis dėl tokių šarvuočių tiekimo Moldovos ginkluotosioms pajėgoms buvo pasirašyta dar 2021 metų spalį, einamaisiais 2023 metais Vokietija taip pat žada Moldovai tiekti bepiločiuss orlaivius ir „kitą karinę techniką“ iš Bundesvero sandėlių. Taip teigiama „Defence Romania“ portalo publikacijoje.

Yra žinoma, kad daniškų „Piranha III“ tiekimo Moldovai programos kaina siekia 40 milijonų eurų. Šie šarvuočiai bus pradėti eksploatuoti 22-ajame taikos palaikymo batalione.

Danija savo 22 šarvuotus transporterius „Piranha III“ įsigijo 1997 metais iš Šveicarijos koncerno MOWAG. Danijos mieste Odensėje įvyko 20 tokių APC surinkimas. Tuo pačiu metu „Piranha III“ aprūpinimui buvo panaudota daugybė vokiečių gamybos komponentų ir elementų – dyzelinis variklis MTU 6V182 TE22, automatinė pavarų dėžė ZF 7HP600 ir modulis su 12,7 mm „Krauss-Maffei-Wegmann“ 1530 kulkosvaidžiu.

Danijos kariuomenė naudojo savo „Piranijas“ taikos palaikymo kontingente Kosove ir per kovines operacijas Afganistane. Vėliau šie tranporteriai buvo patalpinti į saugyklas, iš kur „tranzitu“ per Vokietiją buvo „perkelti“ į Moldovą.

 

„Defense Express“ pranešė, kad 2022 metų birželį Šveicarija blokavo Danijos prašymą tiekti Ukrainai šarvuočius „Piranha III“, motyvuodama tariamu jos „neutralumu“. Panašu, kad šias mašinas, kurias Moldova gavo 2023 metų pradžioje, Danija ginkluotosioms pajėgoms planavo pristatyti praėjusių metų vasarą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(7)
(-2)

Komentarai ()