[ŽT] „Tai rimta. Putinas nepripažįsta karo taisyklių.“ Ukrainoje gali būti tikras košmaras  ()

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepripažįsta karo taisyklių. Jis pasiruošęs teroristiniams išpuoliams prieš užtvankas ir atomines elektrines.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-08 [ŽT] „Tai rimta. Putinas nepripažįsta karo taisyklių.“ Ukrainoje gali būti tikras košmaras  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Andreas Kluthas straipsnyje „Bloomberg“ rašo, kad nėra prasmės Putinui priminti apie tarptautines konvencijas, nes jos jam nerūpi. Jam nesvarbu, kaip Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmai paveiks civilius gyventojus.

Anot autoriaus, Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau pradėjo kontrpuolimą, todėl rusai nusprendė susprogdinti Kachovkos hidroelektrinės užtvanką. Kluthas pažymėjo, kad vanduo užliejo kelias gyvenvietes, bet ataka gali kelti pavojų ir Zaporižios atominės elektrinės aušinimui.

Kluthas rašo, kad užtvankų griovimas karuose nėra retas dalykas. Pavyzdžiui, 1938 metais kinų nacionalistai, kovoję su japonų įsibrovėliais, susprogdino Geltonąją upę tramdžiusias užtvankas. Šimtai tūkstančių civilių nuskendo arba žuvo praradę geriamąjį vandenį ir pastogę.

Rašytojas prisiminė, kad pirmosios tarptautinės sutartys, susijusios su užtvankų puolimu, buvo Ženevos konvencijų papildomi protokolai, priimti 1977 m. Jie numato, kad „užtvankos, pajūrio sienelės ir atominės elektrinės“ neturi būti puolamos, net jei jos naudojamos kariniams tikslams. Ypač jei jų sunaikinimas ar sugadinimas gali sukelti civilių gyventojų mirtį.

 

Kluthas rašė, kad Putinas taip pat grasino „antruoju Černobyliu“ Zaporižios atominėje elektrinėje. Straipsnio autoriaus nuomone, Putinas gali priimti ir tokį sprendimą.

(4)
(22)
(-18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: