Dar neregėtos technologijos. Kuo pasižymės JAV 6 kartos naikintuvas (Video)  ()

Inžinieriai turi įveikti nemažą iššūkį – sukurti vieną kompiuteriu valdomą sistemą, kuri apjungtų elektroninio karo įrangą, ryšius ir jutiklius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV oro pajėgų ir karinio jūrų laivyno lenktynės kuriant ir dislokuojant naujos kartos naikintuvus yra prioritetas. Vienas iš svarbių orlaivio elementų yra ryšiai, jutikliai ir elektroninės kovos stotis. Visos šios funkcijos bus apjungtos į vieną masyvą. Apie tai praneša „The War Zone“.

Lėktuvas be uodegos bus ypač nepastebimas, o jo skrydžio nuotolis ir naudingo krovinio svoris bus dideli. 

„Kuriame integruotus jutiklius, kurie veikia kibernetikos, elektroninio karo, radarų ir ryšių sankirtoje“, – apie dominavimo Indijos ir Ramiojo vandenyno regione išlaikymą sakė gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Norėdami tai padaryti, inžinieriai gali labai patobulinti AESA elektroninio skenavimo matricas. AESA gali apdoroti didžiulius duomenų kiekius ir nuskaityti aplinkinę oro erdvę. Jos neturi ankstesnių judančių dalių, todėl yra patikimesnės ir mažesnės. Dabar diskutuojama, ar AESA matrica galės atlikti daugybę funkcijų – stebėti daugelį taikinių ore ir žemėje, palaikyti ryšius, kariauti kibernetinį ir elektroninį karą. Greičiausiai taip ir atsitiks. Masyvai tampa mažesni ir galingesni, mažiau jautrūs trukdžiams.

Leidinyje pažymima, kad savotiškas jutiklių susiliejimas naikintuvuose prasidėjo jau 4-osios kartos orlaiviuose F-15, F-16, F-14, F/A-18, o vėliau tęsėsi 5 kartos F-35 ir F-22. Jutiklių suliejimas leis pilotui matyti visą situaciją iš karto, o tai padidins orlaivio išgyvenamumą.

 

Pagrindinė užduotis yra užtikrinti, kad visi techninės ir programinės įrangos elementai „bendrautų“ tarpusavyje naudojant borto kompiuterį. Be to, jokios priemonės neturėtų trukdyti vienos kitoms. Laikas, reikalingas bet kokiems šių sistemų ar programinės įrangos pakeitimams išbandyti ir įvertinti, labai brangiai kainuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: