Netikėta paslaptis, ką daro Rusijos stateginiai bombonešiai  ()

Ukrainoje oro pavojaus aliarmas suskamba tada, kai Rusijoje pakyla sparnuotąsias raketas nešantys lėktuvai, tokie kaip „Tu-22M3“ ar „MiG-31“. Vienu metu pakyla net 4-5 raketnešiai ir ukrainiečiai slepiasi rūsiuose, nes Rusijos terorizmas nežino ribų. Lėktuvai lekia virš Kaspijos jūros ar kito regiono, iš kurio dažnai atakuojama Ukraina, tačiau dažnai tik pusė jų leidžia raketas. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tu-22M3“ yra didelis lėktuvas, galintis nešti daug įvairių ginklų. Pavyzdžiui, keturias hipergarsines raketas „Kinžal“ arba tris „Ch-22/32“ raketas. Tuo tarpu mažesnis „MiG-31“ paleidžia vieną „Kinžal“, bet sakyti „tik“ negalima, nes ir viena tokia raketa gali sukelti milžiniškų nuostolių. Be to, vienu metu Rusija pakelia ir į įprastą paleidimo vietą siunčia kelis orlaivius. Tiesa, paleidžiamų raketų skaičius beveik visada yra daug mažesnis nei visų tų lėktuvų bendros galimybės.

Iš savo įprastos paleidimo vietos virš Kaspijos jūros „Kinžal“ gali atakuoti didžiąją Ukrainos dalį. Pagal tai ir skelbiamas aliarmas visuose regionuose, kuriuos raketos gali pasiekti. Raketnešiai lėktuvai arčiau Ukrainos įprastai neskraido. Jei ne virš Kaspijos jūros, tai raketos leidžiamos iš kitų Rusijos regionų. Kartais ir esančių arčiau Ukrainos sienos, bet ne per arti.

Kodėl pakeliama daugiau lėktuvų nei reikia tokiam raketų skaičiui? Aviacijos ekspertas Anatolijus Chrapčinskis teigia, kad Rusija turi 2 tikslus: atlikti mokomuosius skrydžius kartu su koviniais skrydžiais ir imituoti dideles smogiamąsias pajėgas. Be to, rusai patys nėra įsitikinę savo orlaivių patikimumu, kai jų galimybės spaudžiamos maksimaliai. Vienu metu pakyla 4-5 lėktuvai, bet tada paleidžiamos tik 1-3 raketos. Tai glumina, nes tokių lėktuvų eksploatacijos kaštai yra labai dideli.

 

„Tu-22M3“ vienu metu gali gabenti iki trijų „Ch-22“ arba „Ch-32“ raketų. Būtų visai logiška iš tikrųjų paleisti du lėktuvus: jie šauna ir grįžta... Tačiau siekiant išvengti aviacijos incidentų dėl „Tu-22M3“ skrydžio charakteristikų, rekomenduojama skristi tik su viena raketa – arba po fiuzeliažu, arba po sparnu. Per ilgesnį orlaivio eksploatavimo laikotarpį buvo nuspręsta, kad tai yra saugiausias būdas“, – paaiškino aviacijos ekspertas.

 

„Ch-22“ ir „Ch-32“ raketas „Tu-22M3“ gali nešti vidiniame bombų skyriuje, tačiau panašu, kad patys rusai tai laiko nepatikima sistema. Be to, Chrapčinskis teigia, kad rusai nori sukurti didelės smogiamosios grupės įspūdį, sukeldami įtampą Ukrainos oro gynyboje. Tuo pačiu leisdami daugiau lėktuvų jie atlieka ir mokomuosius skrydžius. Nauji pilotai ore treniruojasi su patyrusiais, iš arti stebi, kaip atliekamos kovinės misijos.

(7)
(19)
(-12)

Komentarai ()