Ukraina modernizavo senienas T-64. Rezultatas pranoko visus lūkesčius  ()

T-64 tarnybą pradėjo 1966 metais. Tai - labai senas tanko modelis. Palyginimui, „Leopard 1“ tarnybą pradėjo 1965-aisiais. Kai buvo naujas, T-64 buvo giriamas dėl kompaktiško variklio-transmisijos mazgo, automatinio užtaisymo mechanizmo ir mažo svorio. Bet dabar tai - tiesiog senas tankas. Kita vertus, ukrainiečiai su tuo nesutiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką T-64 buvo pagrindinis Ukrainos tankas ir iki šiol tebėra gausiausia tokio tipo mašina Ukrainos pajėgose. Tačiau, kaip rašo „Forbes“, nereikėtų manyti, kad Ukraina naudoja antikvarinius pusės amžiaus senumo tankus. T-64 Charkive gaminti iki 1987-ųjų. Be to, daug Ukrainos T-64 buvo gerokai modernizuoti. Ir šis procesas vis dar tęsiasi.

2022-ųjų T-64 modifikacija T-64BV1K yra labai reta, nes apie ją paskelbta tik prieš pat invaziją. Tačiau Šaltojo karo vidurio šis tankas jau nebeprimena.

T-64 tanko įgulą sudaro tik trys žmonės. Tai, beje, kadaise buvo didelė inovacija - automatinis 125 mm pabūklo užtaisymo mechanizmas leido sumažinti įgulą ir patį tanką, o tai pavertė T-64 mažesniu taikiniu priešams ir leido sutaupyti svorio. Net ir modernizuotas, papildomą apsaugą gavęs T-64BV sveria tik 43 tonas, nors turi gana storus šarvus. T-64BV1K yra daug lengvesnis už daugelį modernių tankų, o tai gali būti labai svarbu, kai keičiantis metų laikams gruntas bus labai minkštas.

„Forbes“ rašo, kad tiesioginio apšaudymo režimu T-64BV1K gali naikinti taikinius iki 4 km atstumu. Tai reiškia, kad atnaujintas tankas turi gerą nusitaikymo sistemą. Ukrainiečiai teigia, kad nors lygiavamzdis 125 mm ginklas nėra naujas, jis puikiai triuškina rusų pozicijas. Tuo tarpu ugnies kontrolės sistema yra nauja - dar geresnė nei montuota 2017-ųjų metų modifikacijoje.

 

Atnaujintas T-64BV1K turi papildomus šarvus virš degalų bakų, 840 arklio galių variklį, NATO standartus atitinkančią radijo įrangą. Ji, beje, veikia taip gerai, kad T-64BV1K gali koordinuoti didesnių tankų ir kitų kovinės technikos vienetų darbą mūšio metu.

Kiek tiksliai T-64 tankų Ukraina turi, nežinoma. Tas skaičius gali siekti apie 800. Visi jie yra atnaujinami - nors T-64BV1K yra labai retas tankas, ankstesnės modernizuoto tanko versijos irgi yra labai vertingos.

Rusija, beje, nenaudoja T-64. Tačiau T-80 yra savotiškas T-64 palikuonis su T-72 bruožais.

(24)
(0)
(24)

Komentarai ()