Norvegijai gana. Padaryta išskirtinė išimtis  ()

Norvegija, kaip ir kitos šalys, turi numatytą tvarką, kam galima, o kam negalima perduoti savo gamybos ginklus. Tos taisyklės egzistuoja tam, kad Norvegija galėtų eksportuoti savo ginklus ir amuniciją, bet taip netyčia netaptų kokio nors konflikto šalimi ir neparduotų ginklų pavojingoms nevalstybinėms organizacijoms. Pavyzdžiui, Norvegija yra numačiusi, kad jos gynybos pramonė negali perduoti ginklų kariaujančioms šalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau dabar, nuo 2024-ųjų sausio 1 dienos, Norvegijos vyriausybė leidžia tiesiogiai parduoti ginklus ir kitus gynybos pramonės produktus Ukrainai.

„Neeilinėje saugumo situacijoje, kurią sukūrė Rusijos pradėtas karas, mums nepaprastai svarbu ir toliau remti Ukrainą. Turime numatyti galimybę, kad neteisėtas agresyvus karas tęsis. Todėl Vyriausybė nusprendė leisti tiesiogiai parduoti Norvegijos gynybos pramonės ginklus ir kitus gynybos produktus Ukrainai“, – sakė Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide.

Pažymima, kad šis politikos pakeitimas reiškia, kad Norvegijos įmonės gali kreiptis į Norvegijos užsienio reikalų ministeriją dėl eksporto licencijos tiesioginiam ginklų ir gynybos produktų pardavimui Ukrainai. Anksčiau tai buvo neleidžiama, nes Ukraina yra aktyvaus ginkluoto konflikto šalis ir ginklus bei amuniciją jai galėjo tiekti tik pati Norvegijos vyriausybė, o ne šalies gynybos pramonės įmonės. Tai yra, komercinis ginklų pardavimas apskritai nebuvo galimas dėl politikos, įtvirtintos dar 1959 metais.

 

Ta politika, beje, nesikeičia - Ukrainai tiesiog daroma išimtis. Kitos kariaujančios šalys ginklų iš Norvegijos įmonių tiesiogiai dar nepirks.

Eksporto licencijos tiesioginiam pardavimui gynybos produktų pardavimui Ukrainai bus svarstomos kiekvienu konkrečiu atveju. Visos paraiškos bus kruopščiai įvertintos, kad ginklai nepatektų į netinkamas rankas.

(254)
(10)
(244)

Komentarai ()