Laukia tektoniniai lūžiai. Gresia NATO griūtis. Atsiras naujas aljansas?  (6)

Rytų Europos šalys supranta, kad pačios nesusitvarkys su Rusijos Federacijos agresija. Gali tekti sukurti dar vieną Rytų Europos šalių saugumo aljansą, kuriame dalyvautų Ukraina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Donaldas Trumpas 2024 metais bus išrinktas JAV prezidentu, jis gali atsisakyti bet kokių NATO operacijų Ukrainoje, o pats Aljansas atsidurs ant žlugimo slenksčio. Tai bus geras šansas Ukrainai, nes kol kas dar nėra aiškių terminų įstoti į NATO, todėl, ieškodama kitų saugumo varianto formų. Apie tai interviu „Focus“ pasakojo politologas Petro Olesčukas.

Anot jo, šiandien bet kuri Europos valstybė supranta, kad viena neatsispirs Rusijos puolimui, todėl gali tekti sukurti dar vieną Rytų Europos šalių saugumo aljansą, kuriame dalyvautų Ukraina.

„Baltijos šalys šiandien yra aktyviausi Ukrainos žengimo į NATO lokomotyvai, taip pat ir kalbant apie mūsų valstybės paramą“, – pabrėžia politologas.

Eksperto teigimu, net ir Suomija, nesumažinusi karinės pramonės kaip kitos Europos šalys ir turinti galingą kariuomenę, supranta, kad viena su agresoriumi nesusitvarkys. Todėl naujojo formato aljansas galėtų tapti pakankamai galinga politine jėga, o bet koks iššūkis kartu yra ir galimybė.

Kalbant apie pasikartojančius raketų ar bepiločių orlaivių nukritimus NATO šalių teritorijoje, eksperto teigimu, Aljanso oro gynyba negali iš anksto įveikti ir numušti panašių objektų virš Ukrainos teritorijos, nes tai prieštarauja Aljanso principams. Bet kai tokios raketos pradeda kristi ne laukuose, o konkrečiuose miestuose, tada viskas įmanoma.

 

„Rusijos Federacija ir toliau bandys NATO jėgas kurdama panašias provokacijas su tariamai netyčiniais antskrydžiais, – sako Petro Olesčukas. – Tada NATO turės padaryti savo doktrinos pataisas ir tiesiogiai dalyvauti aktyviau naudojant savo oro gynybą“.

Ypatingą dėmesį politologas atkreipia į Rusijos Federacijos pareiškimus dėl naikintuvų F-16, kurie pakils iš Europos aerodromų perimti taikinių virš Ukrainos, išdėstymo NATO šalių teritorijoje: Rusija grasina smogti Europos kariniams aerodromams. Tai reiškia, pabrėžia ekspertas, kad Kremlius jau ruošiasi tokiems smūgiams.

 

„Nenustebsiu, jei okupantai anksčiau ar vėliau smogs aerodromui, pvz., Rumunijoje, kur, remiantis Rusijos Federacijos pareiškimu, dislokuoti F-16 skirti Ukrainai“, – pabrėžia Petro Olesčukas.

Atsižvelgiant į tai, kad Vakarai vėl pradeda rodyti silpnumą, Putinui tai yra geras ženklas tokioms provokacijoms, mano politologas. Vos tik Putinas pajunta kieno nors silpnumą, jis eina eskalavimo ir priešininko pribaigimo keliu, pažymi ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(84)
(7)
(77)

Komentarai (6)