Mitai apie „Didžiąją Tėvynę“. Kremliaus strategija Ukrainai  ()

Anot ISW ekspertų, nuolatinės Kremliaus užuominos apie Antrąjį pasaulinį karą iš dalies skirtos sukurti klaidingą įspūdį, kad Rusija šiandien gali nušluoti savo priešus, pasikliaudama didžiulės gyvosios jėgos ir įrangos mase ir svoriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdžia bando paruošti rusus ilgam karui ir tuo pačiu įtikinti, kad karas Ukrainoje neturės ilgalaikių pasekmių. Tokią išvadą padarė Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Tam Kremlius bando pasitelkti mitus apie „Didįjį Tėvynės“ karą ir kuria įsivaizduojamas paraleles su Ukrainos karu. Kaip pabrėžia ekspertai, tai iš tikrųjų prieštarauja dabartiniam Rusijos mobilizacijos lygiui ir prezidento Vladimiro Putino retorikai.

Karo studijų institutas analizuoja sausio 9 dieną Sankt Peterburgo leidinyje „Fontanka“ paskelbtą interviu su Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovu Andrejumi Kartapolovu.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad Kartapolovas bando išplėsti įsivaizduojamą analogiją tarp SSRS kovos su nacistine Vokietija ir Rusijos neišprovokuotos invazijos į Ukrainą, kaip pavyzdį nurodydamas sėkmingas sovietų kariuomenės puolimo operacijas 1943 m. ir vesdamas paraleles su nesėkmingu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 2023 m. vasaros puolimu.

„Kartapolovo analogija neturi didelės prasmės, ypač jei atsižvelgsime į tai, kad Rusijos kariai pastaraisiais mėnesiais nepasiekė pastebimų laimėjimų, kaip sovietai 1943 m.“, – pabrėžia ekspertai.

Žurnalistas pasiteiravo Valstybės Dūmos komiteto pirmininko, remdamasis jo analogijomis, ar Rusija dabar, vaizdžiai tariant, yra arčiau karo pabaigos. Tai privertė Rusijos pareigūną pripažinti, kad Rusijos karo Ukrainoje ir „Didžiojo Tėvynės“ karo tiesiogine prasme negalima lyginti. Tuo pat metu Kartopolovas ir toliau vartojo aliuzijas į Antrąjį pasaulinį karą ir tvirtino, kad Rusija tęs karą Ukrainoje tol, kol iškels „vėliavą virš Reichstago“, tai yra, kol bus pasiekti visi maksimalistiniai Putino tikslai.

 

Kartapolovas taip pat paminėjo Antrąjį pasaulinį karą, atsakydamas į klausimą apie Rusijos karių, pašauktų per dalinę mobilizaciją Rusijoje, demobilizaciją. Jis tvirtino, kad 1942 metais sovietų kariškiai namo negrįžo tik todėl, kad kovojo ištisus metus, o rusų raginimus demobilizuotis pavadino Vakarų ir Ukrainos specialiųjų tarnybų informacine operacija. Kartu komiteto vadovas pakartojo Kremliaus naratyvą, kad visuotinės mobilizacijos nereikia nei dabar, nei artimiausiu metu.

 

Tuo pat metu Rusijos Federacijos retorika, vaizduojanti jos neišprovokuotą invaziją į Ukrainą kaip užsitęsusį visapusišką karą dėl nacionalinio išlikimo, anot instituto ekspertų, bando nuraminti rusus dėl vidinių karo padarinių, o tai, kaip pastebi ISW analitikai, yra svarbus Putino 2024 m. prezidentinės kampanijos aspektas.

Kartu Institutas pripažįsta, kad Kartapolovas gali tikslingai stumti ilgalaikes Kremliaus žinutes, kurių Putinas ir jo aplinka gali norėti vengti prezidento rinkimų kampanijos metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(14)
(-11)

Komentarai ()