„Planavo užkasti po žeme visiems laikams.“ Į Ukrainą atkeliauja kažkas unikalaus (Video)  ()

Staigus posūkis byloje. Ar MRH-90 „Taipan“ sustiprins Ukrainą?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-25 „Planavo užkasti po žeme visiems laikams.“ Į Ukrainą atkeliauja kažkas unikalaus (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos žiniasklaida praneša, kad sraigtasparnių MRH-90 „Taipan“ perdavimo Ukrainai byla nebuvo baigta ir galiausiai į frontą gali būti išsiųsta keliolika tokio tipo sraigtasparnių. Tačiau jų techninė būklė vis dar kelia daug abejonių.

Australijos gynybos ministras Patas Conroy'us prieš kelias dienas sakė, kad ukrainiečių prašymas perduoti sraigtasparnius MRH-90 „Taipan“ buvo gautas per vėlai, praėjus trims mėnesiams nuo utilizavimo proceso pradžios. Tačiau „Asia Pacific Defense Reporter“ rodo, kad padėtis gali būti kitokia ir ne visi Australijos politikai pakankamai atidžiai į tai įsigilino.

Planavo užkasti po žeme visiems laikams

2023 metų spalio pradžioje Australijos senatorius Davidas Fawcetas surengė diskusiją su Ukrainos delegacija, kurios metu buvo aptartas galimas sraigtasparnių MRH-90 „Taipan“ perkėlimas. Šis prašymas, anot jo, buvo nedelsiant perduotas vyriausybei.

Tai prieštarauja oficialiam Kanberos pareiškimui, pagal kurį ukrainiečiai apie norą įsigyti sraigtasparnius pareiškė tik 2023 metų gruodžio 17 dieną. Tuo pat metu, leidinio teigimu, sprendimas utilizuoti sraigtasparnius buvo priimtas 2023 m. rugsėjo 28 d.

Anot „Asia Pacific Defense Reporter“, teiginiai, kad visi Australijos kariuomenės nurašyti sraigtasparniai MRH-90 „Taipan“ (45 vnt.) yra nepajėgūs atlikti jokių operacijų, taip pat neatitinka tikrovės. Kai kurie iš jų dar nebuvo utilizuoti, o po apžiūros ir būtino remonto galėtų būti išsiųsti į Ukrainą.

„Kai kurie MRH-90 „Taipan“ yra beveik visiškai išmontuoti, tačiau daugelis kitų yra geresnės būklės. Skaičiuojama, kad be didesnių sunkumų galima perduoti 12–20 šių sraigtasparnių“, – rašo Australijos leidinys.

Australijos MRH-90 „Taipan“ problemos

 

Australai ilgą laiką kovojo su įvairiomis šių sraigtasparnių problemomis. 2023 m. liepos pabaigoje vienas iš jų sudužo per pratybas, tąkart žuvo keturi sraigtasparnyje buvę Australijos kariai. Šis įvykis prisidėjo ne tik prie greitesnio, nei planuota anksčiau, nurašymo, bet ir prie sprendimo juos atiduoti į metalo laužą.

MRH-90 „Taipan“ yra daugiafunkcis sraigtasparnis su dviem varikliais („Rolls-Royce Turboméca RTM322-01/9“ ir „General Electric T700/T6E1“), kurių bendra galia viršija 4000 AG. Jis sveria 6,4 tonos ir gali talpinti iki 20 keleivių, neskaitant įgulos.

 

Sraigtasparnis gali išvystyti iki 300 km/h greitį ir veikti iki 6000 metrų aukštyje. Sraigtasparnis gali būti ginkluotas 7,62 mm arba 12,7 mm kulkosvaidžiu, taip pat torpedomis ir priešlaivinėmis raketomis.

Europinis MRH-90 „Taipan“ variantas yra sraigtasparniai NH90. Švedija ir Norvegija taip pat jų atsisakė, tačiau daugelis NATO šalių tebenaudoja, t. y. Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Italija, Graikija ir Ispanija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(2)
(48)

Komentarai ()