Hitlerio pėdomis. 20 000 naujų samdinių armija keičia „vagneriečius“. Ką daro Rusija  ()

„Bloomberg“ atskleidė Rusijos Federacijos planus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-30 Hitlerio pėdomis. 20 000 naujų samdinių armija keičia „vagneriečius“. Ką daro Rusija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija, siekdama išplėsti savo įtaką Afrikoje, samdo 20 000 karių, kurie pakeis „Wagner“ samdinius visame Afrikos žemyne.

Apie tai praneša „Bloomberg“.

„Afrikos korpusas“, pavadintas pagal nacių Vokietijos ekspedicines pajėgas, iki metų vidurio ketina pritraukti naujų naujokų ir buvusių „Wagner“ kovotojų, kad jie būtų dislokuoti mažiausiai penkiose Rusijai palankiose šalyse – Burkina Fase, Libijoje, Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje ir Nigeryje. Formaliai „Wagner“ buvo išformuota po Prigožino mirties, tačiau toliau veikia.

Tačiau belieka laukti, kur Rusija galės rasti karius, kurių grupuotė ieško, teigia Rusijos gynybos ministerijai artimas asmuo. Savo piko metu „Wagner“ operacijos Afrikoje neviršijo kelių tūkstančių vyrų. Šiais metais Rusija taip pat bando užverbuoti dar mažiausiai 250 000 karių kariauti Ukrainoje.

„Afrikos korpusas“ sustiprins Rusijos karinį buvimą savo kontroliuojamų bazių tinklu, bandydamas atgaivinti Maskvos Šaltojo karo įtaką žemynui tuo metu, kai Afrikoje smarkiai mažėja Vakarų įtaka. Tai taip pat leistų Kremliui sustiprinti „Wagner“ verslo tinklo Afrikoje kontrolę, įskaitant potencialiai pelningus išteklių gavybos interesus, praėjusiais metais žuvus grupės įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui.

Praėjusį trečiadienį (sausio 24 d.) apie 100 Rusijos karių atvyko į Burkina Fasą, kad užtikrintų kapitono Ibrahimo Traore , kuris užgrobė valdžią per 2022 m. karinį perversmą, saugumą.

Tačiau Kremlius turi ambicingų planų: Centrinės Afrikos Respublikoje pastatyti regioninę būstinę, kur pastaruosius šešerius metus „Wagner“ grupė vykdė žiaurią kampaniją prezidento vardu ir įsiskverbė į nacionalinio saugumo aparatą mainais į deimantus ir auksą.

 

„Bus pastatyta karinė bazė. Pas mus čia daug vyrų ir daug rusų. Būtina suteikti jiems bazę“, – „ Bloomberg News“ telefonu sakė prezidento Faustino-Archange'o Touaderos vyresnysis patarėjas Patrickas Bida Kouyagbele . Jis sakė, kad tiksli bazės vieta yra „visiškai slapta“, o vyriausybė vis dar analizuoja kelias vietas.

Rusijos karių skaičius CAR nuo rugsėjo – praėjus mėnesiui po Prigožino mirties – beveik padvigubėjo iki beveik 2000 – tai ženklas, kad saugumo bendradarbiavimas su Rusija „suintensyvėjo“, sakė Kuyagbele.

Maskva gavo naudos iš destabilizacijos Vakarų Afrikoje, kurią sukėlė kariniai perversmai ir islamistų sukilimai Malyje, Nigeryje ir Burkina Fase.

Rugsėjo mėnesį trys Sahelio šalys ir Rusija pasirašė abipusės gynybos paktą. Praėjusią savaitę Nigerio kaimyno Čado, kuris dabar laikomas paskutiniu Vakarų įtakos bastionu Sahelyje, karinis lyderis Maskvoje susitiko su Putinu aptarti bendradarbiavimo saugumo srityje.

 

Aukščiausia JAV valstybės departamento Afrikos pareigūnė Molly Fee išreiškė susirūpinimą, kad Rusija sugebės susitarti dėl karinio buvimo Nigeryje, kur JAV turi didelę dronų bazę. Naujoji šalies kariuomenės chunta praėjusiais metais taip pat išvarė prancūzų karius ir faktiškai privertė uždaryti Prancūzijos ambasadą.

Rusijos gynybos viceministras Yunusas-Bekas Jevkurovas, atsakingas už „Wagner“ veiklą Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, gruodžio pradžioje lankėsi Nigeryje. Šį mėnesį šalies premjeras vyko į Maskvą derėtis ir pasirašyti naują gynybos sutartį su Kremliumi.

Lapkritį Malio kariuomenė, padedama rusų kovotojų, atkovojo strateginį šiaurinį Kidalio miestą, kurį daugiau nei dešimtmetį laikė separatistų sukilėliai. Kaip ir kitose šalyse, „Wagner“ rangovus Malyje pamažu (nors ir ne visiškai) pakeičia reguliariosios armijos pajėgos, sakė du Vakarų pareigūnai, kalbėję anonimiškai.

 

Tikimasi, kad „Afrikos korpusas“ kartu su savo režimo rėmimo vaidmeniu ir toliau sutelks „Wagner“ dėmesį į išteklių gavybą, kad pritrauktų stiprią valiutą karui Ukrainoje finansuoti, sakė pareigūnai.

„Kol kas tai gali būti prekės ženklo keitimas, bet tai jau puikus rezultatas rusams“, – sakė grupę ir jos įpėdinį sekančio konsorciumo „All Eyes on Wagner“ analitikas Lou Osborne'as. „Staiga Kremlius tolsta nuo „Wagner“, bet atsirado naujų hidros čiuptuvų, o dabar jie vadinami „Afrikos korpusu“.

Nacių Vokietijos Vermachto „Afrikos korpusas“ (Afrika Korps) veikė Šiaurės Afrikoje 1941–1943 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(7)
(-5)

Komentarai ()