„Amerikietiška išdavystė.“ 2000 prieš 10 000. Rimtos problemos. Rusai įsidrąsino  ()

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerija jaučia didelį sviedinių trūkumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos artilerija dabar patiria didžiausią sviedinių trūkumą kare. Jei 2023 metų vasarą buvo kalbama apie Ukrainos artilerijos lygybę ar net pranašumą prieš rusų, tai dabar yra atvirkščiai – šiandien Rusijos okupacinės pajėgos turi penkis kartus didesnį pranašumą. Jei ukrainietiškos baterijos šiandien iššaudo apie 2 000 sviedinių per dieną, tai rusiškos – 10 000.

Apie tai „Forbes“ straipsnyje rašo karo komentatorius Davidas Axe.

Autorius primena, kad JAV pagalba Ukrainai baigėsi praėjusių metų gruodžio pabaigoje. Tuo tarpu respublikonai JAV Kongrese atsisako palaikyti prezidento Joe Bideno karinės pagalbos prašymą.

„Ukrainos artilerijos baterijos pirmosios pajuto šią išdavystę“, – rašo Axe.

„Taip yra todėl, kad amerikiečiai buvo vieni didžiausių haubicų ir raketų paleidimo priemonių – ir amunicijos – donorų“, – pastebi stebėtojas.

Kaip rašo Davidas Axe, Rusijos ginklininkai išdrąsjo. Jie nesijaudina dėl pavojaus, kad Ukrainos artileristai atsakys į juos ugnimi, ir sutelkia savo didžiausius pabūklus bei paleidimo įrenginius, kad triuškintų Ukrainos pozicijas fronto miestuose.

„Prieš metus rusai tikriausiai nebūtų rizikavę sutelkti tiek sunkiosios ginkluotės po atviru dangumi tokioje mažoje teritorijoje, taip arti fronto linijos. Ukrainiečių M777 ir HIMARS haubicos, kurių nuotolis atitinkamai 24 ir 90 km, galėjo nušluoti rusus“ , - rašo straipsnio autorius.

 

Tačiau mažėjant artilerijos ir raketų atsargoms, Ukrainos kariuomenė taupo savo sviedinius ir raketas pačioms blogiausioms situacijoms – atakuoja Rusijos karius ir jų transporto priemones, kai jie ruošiasi prasiveržti pro Ukrainos linijas.

„Deja, tokia situacija leidžia Rusijai taikyti gerai žinomą taktiką. Tai yra sistemingas apgyvendintų vietovių naikinimas, todėl, kad jos yra neapsaugotos“, - pažymi „Frontelligence Insight“ analitikai.

Ši situacija ypač susiklostė Marjinkoje, Donecko srityje, kur Ukrainos kariškiai beveik dvejus metus laiko frontą. Tačiau prasidėjus sviedinių badui rusų artilerija sistemingai naikino visą miestą. Ukrainos gynėjai turėjo trauktis, nes patys negalėjo toliau gintis tarp griuvėsių, o okupantai paskelbė Marjinkos „išvadavimą“ ir įvardijo tai kaip „pergalę“.

 

Arčiau fronto Ukrainos brigados savo artilerijos badą kompensuodavo puldamos rusų pulkus FPV orlaiviais – dešimtimis tūkstančių per mėnesį.

Tačiau daugumos FPV bepiločių orlaivių nuotolis yra apie 3 km, o Rusijos artilerija dažniausiai yra už jų diapazono ribų – 15–24 km atstumu nuo fronto linijos.

„Patikimiausias būdas Ukrainai atkurti artilerijos paritetą ir užkirsti kelią naujų miestų sunaikinimui taip pat yra akivaizdžiausias – įsigyti daugiau sviedinių ir raketų savo haubicoms ir paleidimo priemonėms“, – pažymi karo apžvalgininkas.

„Tiesiog nesitikėkite iš amerikiečių. Nors Bidenas turi plačius įgaliojimus dovanoti perteklinius JAV ginklus be išankstinio Kongreso leidimo, neaišku, ar tai taikoma ir šaudmenims“, – pažymi Davidas Axe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()