[Karšta tema] Ar gali Ukraina atsilaikyti prieš Rusijos oro pajėgas ilgai trunkančiame oro mūšyje? Abiejų šalių oro pajėgų palyginimas (Foto, Video)  ()

2020 m. Ukrainos oro pajėgos pradėjo plataus masto modernizavimo planą „Vision 2035“, numatantį 12 mlrd. USD biudžetą naujiems daugiafunkciams naikintuvams, mokomiesiems ir transporto lėktuvams įsigyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos oro pajėgos

Remiantis JAV Kongreso ataskaita, Ukrainos oro pajėgos patyrė didelių nuostolių per Rusijos invaziją į Krymą 2014 m., o tai susilpnino jos pajėgas.

Tačiau 2020 m. Ukrainos oro pajėgos pradėjo plataus masto modernizavimo planą „Vision 2035“, pagal kurį skirama 12 mlrd. USD įsigyti naujų daugiafunkcinių naikintuvų, mokomųjų, transporto orlaivių, nepilotuojamų orlaivių, įskaitant Turkijos dronus „Bayraktar TB2“ ir oro gynybos sistemas.

Ukrainos oro puolimo brigados prieš septynerius metus atliko pagrindinį vaidmenį kovojant su Rusijos invazija į Rytų Ukrainą. Nuo tada ji padidino savo dydį su galingesne įranga. Su JAV ir NATO pagalba suformuotos Ukrainos specialiųjų operacijų oro pajėgos veikia pagal NATO standartus ir principus.

Ukrainos oro galia

Pirmosiomis invazijos valandomis Rusija konkrečiai nusitaikė į Ukrainos oro gynybą ir karinę infrastruktūrą, siekdama išjungti šalies karinius pajėgumus.

 

Remiantis pranešimais, Ukraina turi 200 visų tipų orlaivių: 50 naikintuvų MiG-29, įskaitant 32 Su-27, įskaitant nemažą skaičių Su-24. Ji taip pat turi sraigtasparnių Mi-8 ir Mi-24. Pranešama, kad Ukraina savo arsenale turi 98 kovinius lėktuvus.

Ukrainos oro gynyba

Nors Rusija į konfliktą neįtraukė visų savo oro pajėgų, iki šiol pagal planą buvo tikimasi, kad jos pajėgos jau valdys Ukrainos oro erdvę.

Ataskaitose teigiama, kad Kijeve ir kituose miestuose dislokuota oro gynyba vis dar veikia, todėl rusai turi sunkų pasirinkimą: pradėti atakas dideliame aukštyje ir rizikuoti civilių gyventojų skerdynėmis, ar būti numuštiems.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Ukraina turi nemažai įvairių oro gynybos sistemų: S-300PT ir S-300PS, 2K12 Kub, 9K37 Buk, 9K330 Tor, S-125 Neva/Pechora.

Prie mobilios ir efektingos oro gynybos taip pat prisideda Vakarų šalių suteiktos nešiojamos „Stinger“ raketų sistemos.

Rusijos oro pranašumas

Pranešama, kad Rusija turi 3863 karinius lėktuvus ir pastaruosius 20 metų nuolat didino savo pajėgas. Tačiau ekspertai sako, kad Rusijos oro pajėgos vis dar neturi visiško pranašumo danguje virš Ukrainos, nepaisant didžiulio skaitinio pranašumo.

Strateginės žvalgybos tyrimų tarnybos „Janes“ duomenimis, Rusijos oro pajėgas sudaro 132 bombonešiai (Ukainos nė vieno), 832 naikintuvai (prieš Ukrainos 86) ir 358 transporto lėktuvai (prieš 63).

Ukraina pirmauja tik vienoje sferoje – ji turi 66 bepiločius orlaivius, Rusija – 25.

 

Rusijos kovinių lėktuvų parkas

Remiantis 2022 m. Pasaulio oro pajėgų ataskaita, Rusija turi trečią pagal dydį kovinių orlaivių parką pasaulyje – 1 571 lėktuvu atsilieka nuo JAV (2 740) ir Kinijos (1 571). Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos oro pajėgos turi 273 Su-24, 192 Su-25, 350 Su-27/30/35 ir 125 Su-34.

Rusijos naikintuvai sudarė 7 procentus viso pasaulio kovinių lėktuvų parko, o JAV – 15 procentų.

Ataskaitoje teigiama, kad 2021 m. gruodžio mėn. karinių orlaivių parkuose visame pasaulyje veikė 14 713 kovinių lėktuvų.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad iki 2027 metų Rusijos oro pajėgoms bus pristatyta daugiau nei 70 penktos kartos naikintuvų Su-57.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()