[Karšta tema] Ką iš tikro planuoja Kinija? ES turi „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto galimybę teikti karinę paramą Rusijai, skelbiama oficiali Kinijos pozicija po pokalbio su JAV  (14)

ES lyderiai turi „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto suteikti Rusijai karinę pagalbą. Kartu Europos Sąjunga įspėja Kiniją dėl šio žingsnio ir įspėja apie pasekmes.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-19 [Karšta tema] Ką iš tikro planuoja Kinija? ES turi „labai patikimų įrodymų“, kad Kinija svarsto galimybę teikti karinę paramą Rusijai, skelbiama oficiali Kinijos pozicija po pokalbio su JAV  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „Politico“, remdamiesi aukšto rango ES pareigūnu.

Tuo pat metu Europos Sąjunga įspėja Kiniją dėl ginklų siuntimo, grasindama galimais prekybos apribojimais.

„ES lyderiai turi labai rimtų įrodymų, kad Kinija svarsto suteikti Rusijai karinę pagalbą. Visi lyderiai žino, kas vyksta“, – sakė anonimiškas aukštas ES pareigūnas.

Kokios pagalbos prašė Maskva, jis nesakė.

„Esame susirūpinę, kad Kinija ir toliau flirtuoja su rusais“, – pridūrė jis.

Pareigūnas pabrėžė, kad ES „nustatys prekybos kliūtis Kinijai“, jei Pekinas įvykdys Rusijos prašymą. Jis pridūrė, kad sankcijos yra „vienintelė kalba, kurią supranta Pekinas“.

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas taip pat perspėjo Kinijos Liaudies Respublikos vadovą Xi Jinpingą apie pasekmes, jei Kinija teiks pagalbą Rusijos Federacijai kare prieš Ukrainą.

Taip teigiama Baltųjų rūmų pareiškime po oficialaus Kinijos ir JAV prezidentų pokalbio, pirmojo šiais metais.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki sakė, kad beveik dvi valandas trukusios Joe Bideno ir Xi Jinpingo derybos „neišsklaidė JAV nuogąstavimų, kad Kinija gali būti pasirengusi teikti karinę ar finansinę paramą Rusijai“.

„Kinija turi pati nuspręsti, kaip ji nori, kad istorijos knygos vertintų jos veiksmus“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė.

 

Baltieji rūmai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Kinijos pusė dviejų lyderių derybų rezultatus paskelbė dar jiems nesibaigus.

„Prezidentas tikrai nepateikė konkrečių prašymų Kinijai, - sakė vienas JAV pareigūnas. - Jis išdėstė situacijos vertinimą, tai, kas, jo nuomone, yra prasminga, ir tam tikrų veiksmų pasekmes. Manome, kad Kinija padarys savo sprendimus“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį pareiškė JAV prezidentui Joe Bidenui, kad konfliktai ir konfrontacijos, panašūs į Ukrainoje, niekam netinka. Tai po dviejų lyderių pokalbio pranešė valstybinė Kinijos žiniasklaida, praneša Censor.NET, remdamasi Ukrainos Pravda .

Xi Jinpingas sakė Bidenui, kad karas Ukrainoje neatitinka Kinijos interesų: „Tai yra kažkas, ko mes nenorime matyti“.

 

Pasak Kinijos žiniasklaidos, Xi Jinpingas vaizdo pokalbyje su Bidenu sakė, kad tarpvalstybiniai santykiai neturėtų pereiti į konfrontacijos būseną, o konfliktai ir konfrontacijos nėra Kinijos interesai.

Pranešama, kad Xi Jinpingas sakė, kad Kinija ir JAV turėtų nukreipti dvišalius santykius tinkama linkme ir kad abi šalys taip pat turėtų prisiimti deramą tarptautinę atsakomybę ir siekti taikos pasaulyje.

„Ukrainos krizės mes nenorime matyti“, – Kinijos lyderį citavo valstybinė žiniasklaida.

Primename, kad Rusija kreipėsi į Kiniją prašydama pagalbos kare prieš Ukrainą

Kaip sužinojo  „Financial Times“, Kinija jau „signalizavo“ Maskvai, kad Putino prašymu ji gali suteikti Rusijai finansinę ir karinę pagalbą, susijusią su karu prieš Ukrainą ir įvestomis sankcijomis.

 

Tik nežinia, ar Kinija tai ketina daryti ateityje, ar jau pradėjo siųsti Kremliaus prašomą pagalbą.

Rusijos prašymas Kinijai  tapo žinomas  kovo 13 d. Tačiau Maskvoje ir Pekine tai buvo paneigta.

Sunkios sankcijos Rusijai buvo įvestos vasario 24 dieną, prasidėjus Rusijos Federacijos atviram karui prieš Ukrainą.

Apribojimai buvo susiję su valiutos apyvarta šalyje, finansiniais įsipareigojimais, sankcijomis Rusijos bankams ir kt. Atskirai apie pasitraukimą iš Rusijos rinkos paskelbė nemažai technologijų gigantų.

Analitikai prognozuoja, kad šių metų balandį Rusijos ekonomika žlugs.

Be to, Vakarų žvalgyba rodo, kad tolesniam karui Putinui trūksta darbo jėgos ir įrangos resursų, nes Maskva anksčiau tikėjosi Ukrainą nugalėti „žaibišku karu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (14)

Susijusios žymos: