[Karšta tema] Kodėl Mariupolis toks svarbus Rusijos planui užkariauti Ukrainą: jo praradimas būtų didelis karo posūkis (Foto, Video)  ()

Ukrainos kare Mariupolis tapo labiausiai subombarduotu ir nukentėjusiu miestu nuo nuolatinių Rusijos atakų. Tai labai svarbus tikslas Maskvos karinei kampanijai Ukrainoje. Bet kodėl?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-23 [Karšta tema] Kodėl Mariupolis toks svarbus Rusijos planui užkariauti Ukrainą: jo praradimas būtų didelis karo posūkis (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra keturios pagrindinės priežastys, kodėl uostamiesčio užėmimas būtų strateginė Rusijos pergalė, o Ukrainai – didžiulis smūgis.

1. Sausumos koridoriaus tarp Krymo ir Donbaso užtikrinimas

Geografiškai Mariupolio miestas užima tik nedidelę vietą žemėlapyje, tačiau dabar atkakliai stoja prieš Rusijos pajėgas, išsiveržusias iš Krymo pusiasalio.

Rusai veržiasi į šiaurės rytus, siekdami užmegzti ryšius su savo Ukrainos separatistų sąjungininkais Donbaso regione Rytų Ukrainoje.

Generolas seras Richardas Barronsas, buvęs JK Jungtinių pajėgų vadovybės vadas, sako, kad Mariupolio užėmimas yra gyvybiškai svarbus Rusijos karo pastangoms.

„Kai rusai jausis sėkmingai baigę mūšį, jie baigs tiesti sausumos tiltą iš Rusijos į Krymą ir tai vertins kaip didelę strateginę sėkmę“, - sako generolas.

Jei Mariupolis būtų užgrobtas, Rusija taip pat visiškai kontroliuotų daugiau nei 80% Ukrainos Juodosios jūros pakrantės – nutrauktų Ukrainos prekybą jūra ir toliau izoliuotų šalį nuo išorinio pasaulio.

 

Pastarąsias tris savaites atsilaikę prieš besiveržiančias pajėgas besiginantys ukrainiečiai sugebėjo sustabdyti daug Rusijos karių. Tačiau Rusijos nesugebėjimas užtikrinti greitą miesto užėmimą paskatino Rusijos vadus griebtis viduramžių apgulties taktikos.

Rusai apipila Mariupolį artilerija ir raketomis – sugadino arba sunaikino daugiau nei 90% miesto. Jie taip pat nutraukė prieigą prie elektros, šildymo, gėlo vandens, maisto ir medicinos reikmenų, taip sukurdami dirbtinę humanitarinę katastrofą.

Ukraina pažadėjo ginti miestą iki paskutinio kareivio. Rusijos kariai pamažu veržiasi į centrą ir, nesant jokio veiksmingo taikos susitarimo, Rusija dabar greičiausiai sustiprins savo bombardavimą.

Jei ir kada Rusija visiškai kontroliuos Mariupolį, tai atlaisvintų beveik 6 000 rusų karių, suskirstytų į bataliono taktines grupes (po 1000 karių), kurie galėtų sustiprinti kitus Rusijos frontus aplink Ukrainą.

 

2. Ukrainos ekonomikos žlugdymas

Mariupolis jau seniai buvo strategiškai svarbus uostas Azovo jūroje, Juodosios jūros dalyje.

Su savo giliomis krantinėmis tai didžiausias uostas Azovo jūros regione, kuriame yra pagrindinė geležies ir plieno gamykla. Įprastu metu Mariupolis yra pagrindinis Ukrainos plieno, anglies ir kukurūzų eksporto centras.

Jau aštuonerius metus, nuo neteisėtos Maskvos Krymo aneksijos 2014 metais, miestas nepatogiai įspraustas tarp Rusijos pajėgų tame pusiasalyje ir prokremliškų separatistų atsiskyrusiose Donecko ir Luhansko respublikose.

Mariupolio praradimas būtų didelis smūgis Ukrainos ekonomikai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()