[Žinios trumpai] Ukrainos saugumo noras išgąsdino pasaulį? Nėra nė vienos šalies, kurį pažadėtų tikrą, 100% paramą Ukrainai  ()

Ukrainai reikia „rimtų žaidėjų, pasiruošusių viskam“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas nėra šalių, kurios yra pasirengusios 100 % garantuoti saugumą Ukrainai, sąrašo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tai sakė interviu žurnalistams.

„Kol kas negavome nei konkretaus sąrašo tų garantų, nei tų šalių, kurios yra 100 % pasirengusios prisijungti prie mūsų, pagal susitarimą prisijungti ir kovoti už Ukrainą.“

„Mums reikia rimtų žaidėjų, kurie pasiruošę viskam. Mums reikia rato valstybių, kurios yra pasirengusios per 24 valandas pateikti bet kokius ginklus, reikia atskirų šalių, nuo kurių tikrai priklauso sankcijų politika, kad sankcijos būtų parengtos iš anksto ir jos būtų aktyvuotos per pirmąją agresijos sekundę“.

„Kai išgirsime Rusijos Federacijos grasinimą, šių valstybių ratas susivienys ir per dieną ar tris dienas viską įves per vieną kartą“, – pabrėžė Zelenskis.

Nežiūrint to, prezidentas pažymėjo, kad konsultacijos vyksta ir skirtingos šalys gali suteikti skirtingas garantijas. Anot jo, „mes nesudarėme pilno galimybių sąrašo, nes dar neįvyko visų patarėjų susitikimai šiuo klausimu. Tačiau Ukraina tokio susitikimo laukia „artimiausiu metu“.

Zelenskis pabrėžė, kad tik po konkrečių saugumo garantijų Ukrainai „galime tęsti šią viziją, pavadintą „Saugumo garantijos Ukrainai“, kuri numato mūsų neprisijungimą prie karinių blokų“.

Ukrainos delegacijos vadovas Davidas Arakhamia pokalbyje su Rusijos Federacija anksčiau sakė, kad Ukrainai svarbu, jog stambios Šiaurės Atlanto Aljanso (NATO) valstybės narės susiburtų aplink ją, kad prireikus būtų teikiama veiksminga parama.

 

„Norime sukurti savo NATO. Mums svarbu, kad didžiausios ir efektyviausios NATO šalys suteiktų paramą agresijos atveju. Turkija mums labai svarbi, ji yra didžiausia NATO kariuomenė Europoje. JAV ir Didžioji Britanija irgi svarbios. Dabar vyksta labai aktyvios konsultacijos. Jau oficialiai paskelbta, kad trys NATO valstybės narės yra pasirengusios suteikti garantijas tiksliai tokiu formatu, kaip sakiau. Tai iš tikrųjų NATO 5-asis straipsnis, tačiau su smarkesniu aktyvavimo mechanizmu – jie turi pasitarti ir suteikti pagalbą per 72 valandas“, – tąkart derybose sakė jis, bet panašu, kad įgyvendinti realybėje tai bus labai sunku.

 

Didžiosios Britanijos ministro pirmininko pavaduotojas Dominicas Raabas pareiškė, kad JK svarstys Ukrainos prašymą suteikti galimybę tapti jos saugumo garantu, tačiau atsisako prisiimti NATO narių įsipareigojimus Aljanse.

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad Ukraina siūlė pasirašyti tarptautinę sutartį dėl naujos jos saugumo garantijų sistemos. Tarp garantų Kijevas įžvelgia JT Saugumo Tarybos valstybes nares, įskaitant Rusiją, JAV, Didžiąją Britaniją, Kiniją, Prancūziją, taip pat Turkiją, Vokietiją, Kanadą, Italiją, Lenkiją ir Izraelį.

Tuo pat metu prezidentas Zelenskis anksčiau pareiškė, kad JAV nesutinka suteikti saugumo garantijų tokia forma, kokios prašo Ukraina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()