[Žinios trumpai] Tai būtų nelauktas smūgis iš Vakarų pusės: Ukraina skelbia, kad Rusija galimai planuoja puolimą iš nepripažintos Padniestrės, Moldova pateikė savo atsakymą  (1)

Ukraina skelbia, kad Padniestrės regione pastebimas pasiruošimas invazijai į Ukrainą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-07 [Žinios trumpai] Tai būtų nelauktas smūgis iš Vakarų pusės: Ukraina skelbia, kad Rusija galimai planuoja puolimą iš nepripažintos Padniestrės, Moldova pateikė savo atsakymą  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padniestrė - tai nepripažinta separatistinė respublika, Moldovos dalis. Tai - vienas iš kelių įšaldytų sovietinių konfliktų. Padniestrė faktiškai priklauso Moldovai, tačiau čia veikia Rusijos kariuomenė ir Rusija aktyviai palaiko šią apsišaukėlišką respubliką. Tiesa, jos nepriklausomybės nepripažįsta ir Rusija. Kadaise, kai Sovietų sąjungos subyrėjimu nepatenkinti Padniestrės komunistai skelbė nepriklausomybė, Michailas Gorbačiovas sakė, kad tokios deklaracijos neturi reikšmės.

Ir neturėtų, bet po 1992-ųjų Padniestrės karo šis siauras žemės lopinėlis tapo Rusijos žaisliuku ir Moldovos galvos skausmu. Kiek Rusijos karių yra Padniestrėje - neskelbiama. Tačiau šios tikroji šios teritorijos būklė yra gerai suprantama - šių metų kovo 15 dieną Europos Tarybos parlamentinė asamblėja pripažino Padniestrę Rusijos okupuota Moldovos teritorija. Rusų kariai čia buvo ir 1992 metais, kai rėmė Padniestrės nepriklausomybės bandymus, nors, kaip minėta, Rusija nepripažįsta šio Moldovos regiono nepriklausomybės.

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, buvo baiminamasi, kad Padniestrės pajėgos ir ten esantys rusų kariai irgi įsiverš į Ukrainą. Tačiau faktinė Padniestrės valdžia teigė, kad šio karinio konflikto akivaizdoje išlaikys nepriklausomybę. Dabar, panašu, situacija keičiasi.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas mano, kad negalima atmesti galimybės, jog prasidės puolimas ir iš Padniestrės. Nors prie Kyjivo didelius nuostolius patyrusi Rusija atsitraukė ir dabar susikoncentruos į Ukrainos rytus, puolimas iš Padniestrės atrodo vis labiau tikėtinas. Tai pastebima judesiais Tiraspolio oro uoste - panašu, kad Padniestrė ruošiasi priimti daug lėktuvų.

 

Tiesa, judesiai šiame oro uoste matomi kasmet. Ukrainos žvalgyba tęsia duomenų rinkimą ir šiuo metu negali paneigti tikimybės, kad Padniestrės teritorija bus panaudota Ukrainos puolimui. Iš čia priešas galėtų pulti Odesą, Mykolajivą, veržtis link Chersono. Taip galėtų būti bandoma suluošinti Ukrainos pasipriešinimą pietuose, taip sukuriant savotišką sausumos tiltą nuo Rusijos iki pat Padniestrės. Be to, Ukrainos pajėgos taip galėtų būti stipriai nustumtos nuo Juodosios jūros, kad iš britų galimai atsiunčiama ginkluote negalėtų atakuoti rusų karo laivų.

Yra ir kitų galimybių. Pavyzdžiui, iš Padniestrės galėtų kilti tik puolimą remiantys lėktuvai. O galbūt oro uostas ruošiamas tik kaip atsarginė saugi bazė Rusijos pajėgų orlaiviams nutūpti po pietinių Ukrainos miestų puolimo.

 

Moldovos atsakymas

Moldovos prezidentė Maya Sandu pareiškė neturinti informacijos apie tariamą Tiraspolio oro uosto rengimą nepripažintame Padniestrėje priimti Rusijos lėktuvus.

Apie tai pranešė Censor.NET, remdamasi  Newsmaker .

"Vadovybės teigimu, darbai šiame oro uoste atliekami kasmet. Sunku pasakyti, ar šį pavasarį atlikti darbai skiriasi nuo praėjusių metų, tad nėra jokios rizikos. Toliau stebime situaciją“, – sakė Sandu.

(23)
(0)
(23)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: