„Atsisako net Rusijos pinigų.“ Žlugo Putino planas. Kinai numojo ranka  ()

Pradėjo aiškėti problemos, kurias sukėlė Kinijos bankų atsisakymas atlikti Rusijos klientams daugybę operacijų dėl sankcijų grėsmės, mastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasarį, mažėjant tiek eksportui, tiek importui, juanio dalis eksporto pajamose sumažėjo iki 30,2% (sausį - 40,7%), o mokėjimuose už importą - iki 32,3% (sausį - 38 proc.)“, – nurodė Centrinis bankas savo finansų rinkų apžvalgoje. Tuo pat metu Kinijos valiutos dalis atsiskaitymuose krito kur kas labiau nei prekyba, rodo reguliuotojo duomenys.

Skaičiuojant eksportą, pajamos doleriais ir eurais beveik nepakito (atitinkamai 5,1 ir 2,7 mlrd. USD), tačiau juaniais sumažėjo 30% - nuo 13,4 iki 9,3 mlrd. USD. Tik pusė sandorių buvo konvertuoti į rublius: pajamos jais išaugo nuo 10,9 iki 12,8 mlrd. JAV dolerių, o rublio dalis mokėjimuose už eksportą šoktelėjo iki 41,6%. Tai yra maksimumas nuo praėjusių metų liepos mėnesio, o pajamos juaniais ir jų dalis yra minimalios nuo 2023 m. vasaros. Pajamos kitomis valiutomis (0,9 mlrd. USD) beveik nepakito (+150 mln. USD).

Panašus vaizdas ir su importu. Pajamos juaniais sumažėjo beveik ketvirtadaliu (-23,4 proc.), arba 2,2 mlrd. USD, iki minimumo per metus iki 7,1 mlrd. USD, o juanio dalis atsiskaitymuose sumažėjo iki 32,3%, mažiausios nuo gegužės mėn. Maždaug pusė skirtumo (0,9 mlrd. USD) buvo rubliais, likę pokyčiai yra nežymūs, išskyrus pajamų sumažėjimą eurais (1,1 mlrd.). 

 

Tai mažai paveikė rublio kursą. Vasarį jis dolerio atžvilgiu susilpnėjo 1,3%, kovą – 1,5%, teigia Centrinis bankas. Direktorių valdyba vasarį aptarė užsienio prekybos problemų įtaką valiutos kursui ir priėjo prie išvados, kad jeigu jos bus vienodos eksportui ir importui, tai įtaka valiutos kursui bus neutrali.

Apdorojant su Rusija susijusius mokėjimus bankų problemos net „draugiškose“ šalyse šiemet smarkiai paaštrėjo. 2023 m. gruodį JAV prezidentas Joe Bidenas išleido vykdomąjį įsakymą, leidžiantį taikyti antrines sankcijas užsienio bankams, padedantiems Rusijai apeiti sankcijas. Po to bankai, pirmiausia Turkijoje, o vėliau ir Kinijoje, pradėjo ilgai tikrinti arba visiškai atmesti daugelį operacijų. Už daugelį prekių kategorijų mokėjimai į Kiniją turi būti siunčiami ne tiesiogiai, o per trečiąsias šalis. Visa tai apsunkina ir padidina prekybos sąnaudas, pailgina apmokėjimo už prekes ar pajamų kreditavimo terminus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(1)
(53)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: