Skandalas Vokietijoje. Pagautas šnipas Bundesvere. „Jis prisipažino“  ()

Perdavė karinę informaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bundesvero karininkas Thomas H. prisipažino vykdęs šnipinėjimo veiklą Rusijos naudai, perdavęs jai karinę informaciją. Pirmadienį, balandžio 29 d., Diuseldorfo aukštesniajame apygardos teisme duodamas parodymus 54 metų vyras teigė, kad jį motyvavo baimė dėl branduolinio karo Ukrainoje, praneša DW.

Pasak atsakovo, jis susisiekė su partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) ir pateikė prašymą prisijungti prie jos. Jo prašymas buvo patvirtintas 2023 metų liepą, rodo teismo duomenys. Kaltinamasis taip pat teigė, kad anksčiau buvo bendravęs su kairiųjų partija, tačiau jį atbaidė šios partijos Bundesvero neigimas.

Susisiekti su Rusijos konsulatu Thomasą H. paskatino žinutė, paskelbta „tariamai TikTok“, sakė jis ir prisipažino, kad tuo metu socialiniame tinkle sekė prorusišką influencerį, artimą AfD. Jis tiksliai neprisiminė, apie kokią žinią kalbėjo.

Kaltinamasis teigė, kad jam buvo svarbu laiku užtikrinti savo šeimos saugumą. Norėdamas sužinoti, „kada tai įvyks“, jis kreipėsi pagalbos į Rusijos pusę. „Aš mačiau tik šį kelią“, – prisipažino Thomas H. ir pažymėjo, kad labai apgailestauja dėl savo sprendimo ir laiko jį klaida. Tačiau tuo metu, anot jo, buvo labai prastos psichikos būklės.

Thomas H. sulaikytas 2023 metų vasarą dėl kaltinimų šnipinėjimu Rusijai. Teismo posėdžiai truks iki birželio 24 d.

Vokietijos federaliniai prokurorai apkaltino buvusį karį dėl informacijos, kurią jis gavo dirbdamas Federaliniame ginkluotės, informacinių technologijų ir Bundesvero panaudojimo biure, įsikūrusiame Koblence, perdavimo Rusijos slaptajai tarnybai.

 

Prokuratūros teigimu, nuo 2023 m. gegužės mėn. Thomas H. savo iniciatyva susisiekė su Rusijos generaliniu konsulatu Bonoje ir Rusijos ambasada Berlyne ir pasiūlė jiems bendradarbiauti, o vėliau perdavė tarnybinę informaciją tolesniam jos pateikimui vienai iš Rusijos specialiųjų tarnybų. Tyrimas neturi duomenų, kad už tai jis būtų gavęs pinigų.

Išsami informacija apie tai, kokią informaciją jis galėjo perteikti, nebuvo atskleista. Buvo pranešta, kad Thomas H. buvo Bundesvero karininkas, turintis Hauptmanno laipsnį (atitinka Rusijos armijos kapitono laipsnį) ir žinomas dėl simpatijų AfD, taip pat jos politikos Rusijos atžvilgiu.

 

Thomas H. tarnavo departamente, atsakingame už ginklų pirkimą Bundesverui.

Agentūra, kurioje dirbo kaltinamasis, kasmet sudaro milijardų eurų vertės gynybos sutartis, perka reikalingą įrangą Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, buvo imtasi priemonių Bundesverui modernizuoti, departamento, kuriame dirba apie 12 tūkstančių darbuotojų, užduotys tapo dar svarbesnės, pažymi agentūra AFP.

Tyrimas dėl Thomaso H. buvo atliktas glaudžiai bendradarbiaujant su Karinės kontržvalgybos tarnyba (MAD) ir Federaliniu Konstitucijos apsaugos biuru, kuris Vokietijoje atlieka valstybės saugumo agentūrų funkcijas. Suėmus buvusį karininką, Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Feser paskelbė sugriežtinusi vyriausybinių agentūrų patikrinimus, o Bundesvero karių sąjunga paragino juos būti budriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(14)
(-9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()