„Buvo nuteisti mirties bausme.“ SSRS tai draudė  (1)

SSRS visais įmanomais būdais bandė uždrausti džinsus.



© Pixabay (Free to use) | https://www.pexels.com/photo/stacked-blue-jeans-52518/

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-12 „Buvo nuteisti mirties bausme.“ SSRS tai draudė  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Džinsai, kaip ir daugelis kitų vakarietiškų gaminių, didžiąją sovietinės istorijos dalį buvo nepasiekiami sovietų piliečiams. Jie buvo laikomi komunistinio režimo ideologijai prieštaraujančio kapitalizmo ir amerikietiško gyvenimo būdo simboliu.

Kodėl SSRS nebuvo gaminami džinsai?

SSRS visais įmanomais būdais bandė uždrausti džinsus, paskelbdama juos „buržuazine mada“ ir „ideologiniu pūvančio kapitalizmo ginklu“. Sovietiniams piliečiams importiniai džinsai buvo trokštamos laisvės ir priklausymo Vakarų kultūrai simbolis.

Nerealu, bet taip - tai įmanoma! Garantuoju, naujausias robotas iš „Xiaomi“ taps šių metų hitu. Fantastika, ką jis sugeba (Video, FOTO, „ROIDMI EVE Max“ apžvalga)
2151 1

„ROIDMI EVE Max“ - 5000P siurbimas, unikalus grindų šveitimas, nuostabi atliekų surinkimo stotelė, nepriekaištinga navigacija, išmaniosios funkcijos APP ir tiesiog nuodėminga kaina. Nerealu iki ko evoliucionavo robotų dulkių siurblių rinka.

Išsamiau

Sovietų valdžia ėmėsi griežtų priemonių prieš tuos, kurie nešiojo džinsus. Už tokias kelnes galima buvo lengvai netekti darbo arba būti pašalintam iš universiteto. 1961 metais džinsais prekiaujantys spekuliantai Rokotovas ir Faibišenko buvo nuteisti mirties bausme, tai tapo vienu garsiausių kovos su vakarietiška mada pavyzdžių.

Nepaisant visų valdžios pastangų, džinsai išliko pagrindine mados tendencija iki pat SSRS žlugimo. Juos dėvėjo paaugliai ir suaugusieji, naudodami juos kaip priemonę savo individualumui ir laisvės troškimui išreikšti.

 

Buvo keletas priežasčių, kodėl džinsai nebuvo gaminami SSRS:

● Žaliavų trūkumas. Džinsams gaminti reikalingos medvilnės Sovietų Sąjungoje nebuvo užauginama pakankamai.

● Sovietų valdžia nepritarė Vakarų madai ir tikėjo, kad džinsai daro žalingą Vakarų kultūros įtaką.

● Užsienio ekonominė politika: SSRS siekė apsirūpinti pati ir minimalizuoti importą, todėl nebuvo prasmės steigti prekių, kurias būtų galima gauti iš užsienio, gamybos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(29)
(-14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)