„Atidavė Ukrainai viską, ką turėjo. Dėl to dabar labai gailisi.“ Kas įvyko  (3)

Šalis, nusprendusi perduoti Ukrainai savo atsargas, dabar turi rimtų problemų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-04-09 „Atidavė Ukrainai viską, ką turėjo. Dėl to dabar labai gailisi.“ Kas įvyko  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kopenhaga aktyviai padeda Kyjivui. Vienas iš sprendimų, kuriuo siekta parodyti pavyzdį pasauliui, buvo 19 haubicų CAESAR perdavimas į fronto liniją. Iš esmės Danijos valdžia atėmė iš savo šalies savaeigę artileriją, nes šiuo metu ji neturi kitų tokio tipo ginklų. Dėl Izraelyje užmegztų ryšių atsargos turėjo būti greitai papildytos, tačiau dabar pradėjo aiškėti, kad ne viskas buvo tinkamai apgalvota. Jie atidavė Ukrainai viską, ką turėjo, dėl to dabar labai gailisi, rašo „Wirtualna Polska“.

Kai kurie stebėtojai ir Danijos politikai darė prielaidą, kad bus užsakyta daugiau tokio tipo sistemų. Tačiau buvo nuspręsta įsigyti Izraelio ginklų, kuriuos ruošia „Elbit Systems“, – 19 savaeigių patrankų ATMOS 2000 ir aštuonis raketų paleidimo įrenginius PULS.

Kaip pažymi portalas „Opex360“, tokį pasirinkimą lėmė finansinės priežastys ir trumpi pristatymo terminai. Tačiau galiausiai Ukrainai perduotų haubicų CAESAR pakeitimas užtruks daug ilgiau nei tikėtasi ir bus brangesnis.

Taip yra todėl, kad buvo atsižvelgta tik į įrangos kainą, o ne, pavyzdžiui, į amunicijos, personalo ir šių ginklų priėmimo į tarnybą išlaidas. Reikia pašalinti skirtumus tarp „Elbit Systems“ ir Danijos ginkluotųjų pajėgų naudojamų IT sistemų (pvz., taikinių nustatymo ir ryšių). Darbą, kurį Danija anksčiau atliko su prancūziškomis CAESAR, skirtą Izraelio sistemoms, reikės pradėti „beveik nuo nulio“.

 

„Tenka apgailestauti, kad atsakingi pareigūnai negalėjo priimti pagrįsto sprendimo pirkti PULS sistemą. Dabar rizikuojame, kad galiausiai turėsime didelę papildomą sąskaitą, kurią teks padengti iš gynybos lėšų“, – sakė Danijos gynybos ministras Troelsas Lundas Poulsenas.

Sutarčių, susijusių su ATMOS 2000 ir PULS pirkimu, vertė buvo 252 mln. Galiausiai papildomos išlaidos gali viršyti 100 mln. eurų, o ATMOS 2000 ir PULS Danijos kariuomenėje pradės tarnauti geriausiu atveju tik 2026 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(82)
(-31)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)