DI valdoma pilotavimo sistema sėkmingai perėmė naikintuvą (Video)  ()

Lockheed Martin kompanija bendradarbiaudama su Iowos universitetu, sėkmingai išbandė dirbtinį intelektą oro mūšiuose ir priešininko lėktuvo perėmimo scenarijuose. DI savarankiškai valdė mokomąjį kovos lėktuvą Aero L-29 Delfín, kontroliuodamas kursą, greitį ir aukštį. Programos kūrėjai taip pat išbandė DI kovinėse situacijose prieš virtualų priešininką. Vienuose scenarijuose DI sėkmingai atakavo, kituose — traukėsi iš atakos.


DI pilotuojamas L-29 Delfin lėktuvas
DI pilotuojamas L-29 Delfin lėktuvas
© Lockheed Martin

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai ne pirmas toks kūrinys — JAV DARPA AlphaDogfight Trials programoje jau vyko oro mūšiai natūraliomis sąlygomis tarp JAV KOP pilotų ir specializuoto DI dviviečiuose F-16D lėktuvuose.

Kiekviename skrydyje DI buvo vertinimas 8 skirtingais testais, kuriuose įvairūs kovos scenarijai: priekiniai susidūrimai, nuotoliniai manevrai, atakos raketomis ir priešininko raketų išvengimas. Lockheed Martin pažymėjo, kad DI nuo simuliacijos prie realių sąlygų perėjo sklandžiai, veikdamas tikslingai ir ryžtingai.

„Tai buvo pirmas praktinis naujos skrydžio sąveikos išbandymas; malonu matyti, kaip atskirus komponentus galima sėkmingai integruoti į L-29, kas atveria naujas galimybes. Visa sistema realiame skrydyje pasirodė netgi geriau, nei modeliuojant“, — pasakė Iowa Technologijų instituto Operator Performance Laboratory (OPL) profesorius daktaras Tomas Schnellis.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Monstriniai „Xiaomi“ maršrutizatoriai, išmanieji vaizdo projektoriai, suktukai, šlifuokliai ir kt. (Video)
1508 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Xiaomi AX6000“ - WiFi 6, 6000Mbps maršrutizatorius

2) „Wanbo Mozart1“ - išmanusis 1080P vaizdo projektorius

3) „BlitzWolf BW-VS6“ - 100 colių projektoriaus ekranas su stovu

4) „Drillpro“ - 20V suktukas, su dviem baterijomis, įkrovikliu

5) „HCalory“ - 5-8kW automobilinis dyzelinis oro šildytuvas

6) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis su 2 baterijomis, įkrovikliu

Išsamiau

Anksčiau Lockheed Martin jau išbandė DI su L-29 Delfín lėktuvais, kurie atliko radioelektroninės kovos užduotis. Šiuose bandymuose lėktuvai dirbo tandemu ir kūrė triukšmus simuliuotoje misijoje „oras-žemė“.

 

Artimiausiais mėnesiais planuojami papildomi bandymai su daugiau lėktuvų ir sudėtingesniais scenarijais. Lockheed Martin toliau tobulina DI, siekdama užtikrinti jo suderinamumą su įvairiomis platformomis ir sistemomis.

Kompanija pabrėžia, kad, nepaisant DI pasiekimų, žmogaus vaidmuo lieka kritiškai svarbus. Vadovaujantis JAV Gynybos ministerijos etikos standartais, galutinius ginkluotės panaudojimo sprendimus Lockheed Martin DI ir mašininio mokymosi sistemose priims žmonės.

Aero L-29 Delfin — karinis reaktyvinis mokomasis treniruočių lėktuvas, kurį sukūrė ir pagamino Čekijos aviacijos statybos kompanija Aero Vodochody. Jis niekuomet nebuvo JAV ginkluotėje, tačiau nuo 2010 metų amerikiečiai kariškiai naudoja juos testuoti naujas pilotavimo ir ginkluotės sistemas.

 

Kinų mokslininkai sukūrė oro mūšio dirbtinio intelekto sistemą, kuri susirėmimo metu aiškina savo sprendimų priėmimo logiką. Ši sistema turėi išspręsti „juodosios dėžės“ problemą, su kuria DI naudojančios ginkluotės varžybose susiduria tiek JAV, tiek ir Kinija.


m.hightech.plus




(1)
(0)
(1)

Komentarai ()