NASA istorinė misija į Saturno palydovą. Sraigtasparnis su branduoliniu varikliu skrenda į Titaną (Video)  ()

Pirmą kartą antžeminė transporto priemonė aplankys kitos planetos kūno paviršių tokioje gilioje erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduoliniu varikliu varomas sraigtasparnis „Dragonfly“ tyrinės Saturno palydovo Titano smėlio vandenyno paviršių. Viena pagrindinių misijos užduočių – ieškoti galimos nežemiškos gyvybės ženklų. Iš pradžių įrenginys į kosmosą turėjo iškeliauti 2027 m., tačiau dabar tapo žinoma, kad dėl biudžeto neapibrėžtumo misija nukelta į 2028 metus, rašo „Space“.

NASA paskelbė naują sraigtasparnio „Dragonfly“ paleidimo į didžiausią Saturno palydovą Titaną datą – šis istorinis įvykis įvyks 2028 metų liepą. Joks erdvėlaivis niekada nenusileido ant kito planetinio kūno paviršiaus tokioje tolimoje erdvėje.

„Dragonfly“ turės skristi virš Titano ir nusileisti vietose, kuriose, mokslininkų nuomone, gausu organinių molekulių. Tačiau dėl to, kad NASA nežino, kiek pinigų jiems bus skirta projekto tęsimui 2024 ir 2025 m., kai kurie darbai šia kryptimi buvo atidėti, o paleidimo data, kuri buvo numatyta 2027 m., pasikeitė.

Šiuo metu tai vienintelė NASA misija, skirta tirti Titaną, kurio paviršių dengia smėlio dykumos, taip pat jūros, ežerai ir metano upės. Tačiau po Saturno palydovo paviršiumi, pasak mokslininkų, yra didžiulis skysto vandens vandenynas.

 

Erdvėlaivis „Dragonfly“ ne tik tyrinės vietines sąlygas, bet ir ieškos ten galinčių egzistuoti vandens ar angliavandenilių gyvybės požymių. Sraigtasparnis taip pat rinks ir analizuos vietinio grunto, susidarančio dėl įvairių geologinių procesų, pavyzdžius.

Titano tyrimas yra nepaprastai svarbus mokslininkams, nes jis yra ne tik vandenyninis pasaulis, bet ir vienintelis Saulės sistemos mėnulis, turintis tankią atmosferą. Taip pat jis turi hidrologinį ciklą, panašų į Žemės, kai metanas juda tarp paviršiaus ir Titano debesų, kur lyja metano lietūs. Mokslininkai taip pat mano, kad Titane yra daug sudėtingų organinių molekulių, o tai padidina tikimybę aptikti nežemišką gyvybę.

 

NASA mokslininkai jau atliko keletą „Dragonfly“ sraigtasparnio prototipų ir atskirų jo komponentų bandymų tiek patalpoje, tiek lauke. Visų pirma, tai atsitiko Kalifornijos valstijos dykumose, kurios yra panašios į tas, kurios yra Titane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()