Milijardų dolerių vertės startuolis planuoja „prikelti iš numirusių“ drontus – tą patį planuoja padaryti su mamutais  ()

Milijardų dolerių vertės startuolis „Colossal Biosciences“ tvirtina, kad žengė žingsnį arčiau dronto (dodo) – neskraidančio paukščio, kuris išnyko XVII amžiuje, atgaivinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Futuristinis planas įmanomas tik dabar, kai Dalase įsikūrusi įmonė iššifravo visą dronto genomą, teigiama pranešime spaudai.

Paukštis yra naujausias seniai išnykusių gyvūnų kolekcijoje, kuriuos mokslininkai nori prikelti gyvenimui. Startuolis anksčiau teigė, kad planuoja atkurti Tasmanijos vilką ir gauruotąjį mamutą.

Dar reikia daug nuveikti, kad šie paukščiai būtų sugrąžinti. Mokslininkai negali atkurti gyvybės nuo nulio, todėl jiems teks sugalvoti būdą, kaip į gyvo gyvūno embrioną įdėti dronto specifinius genus.

Tai savaime nėra maža užduotis. Kitas žingsnis – tą genetinę informaciją palyginti su glaudžiai susijusių paukščių, tokių kaip nikobarinis karvelis ir Rodrigues Solitaire, išnykusio milžiniško neskraidančio balandžio, genais, siekiant išsiaiškinti mutacijas, kurios „drontą paverčia drontu“, sakė pagrindinis projekto genetikė Beth Shapiro.

Shapiro sako, kad galutinis planas būtų sugrąžinti paukščius į Mauricijų, kur jie gyveno prieš tai, kai juos išnaikino žmonės.

Tokiu būdu sukurtas paukštis būtų hibridas, panašus į savo protėvį.

Planas yra „labai, labai sudėtingas“, – sakė projekte nedalyvaujantis Europos molekulinės biologijos laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Ewanas Birney.

 

Vis dėlto, nuo 2021 m. bendrovė šiam projektui surinko dar 150 milijonų dolerių, iš viso 225 milijonus dolerių. „Bloomberg“ duomenimis, po naujausios investicijos startuolio vertė išaugo iki 1,5 mlrd. USD.

„Colossal Biosciences“ teigia, kad šių gyvūnų sugrąžinimas nėra vienintelis jos tikslas.

Šios grandiozinis projektas taip pat tarnauja kaip „bandomoji aikštelė“ gamtos tyrimams, ir tikimasi, kad pakeliui bus atrasta naudingų įrankių, padėsiančių gyvūnams išgyventi dabartinę biologinės įvairovės krizę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()