Rupūžės pajunta žemės drebėjimą prieš 5 dienas  (5)

Mokslininkai nustatė, kad rupūžės sugeba pajusti artėjantį žemės drebėjimą dar prieš 5 dienas iki jo pradžios, skelbia „Telegraph.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos Atvirojo universiteto (Open university) zoologai tai pastebėjo pernai Lakvilos (L'Aquila) miesto (Italija) apylinkėse tirdami paprastųjų rupūžių (Bufo bufo) populiaciją. Balandžio mėnesį šiame regione įvyko smarkus žemės drebėjimas.

Mokslininkai pastebėjo, kad nors tuo metu buvo prasidėjęs šių varliagyvių poravimosi metas, 96 proc. rupūžių patinėlių pasitraukė iš šių vietų likus 5 dienoms iki žemės drebėjimo.

Likus 3 dienoms iki požeminių smūgių, besiporuojančių rupūžių Lakvilos apylinkėse visai nebeliko.

Pasak tyrimo vadovės daktarės Rachel Grant, jai ir kolegoms pavyko dokumentiškai patvirtinti šių gyvūnų elgsenos ypatumus prieš prasidedant žemės drebėjimui, jo metu ir jam pasibaigus. „Mūsų tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad rupūžės sugeba aptikti artėjančio seisminio įvykio požymius – galbūt iš žemės gelmių išskiriamas dujas ar didelės energijos daleles“, - sakė mokslininkė. Jos teigimu, šiais požymiais paremta biologinė ankstyvojo perspėjimo apie artėjantį apie žemės drebėjimą sistema.

Mokslininkai mano, kad prieš pat požeminius smūgius iš žemės gelmių į paviršių ima sklisti radono dujos ir gravitacinės bangos. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of Zoology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: