Gyvūnų pasaulio princesės: mokslininkai išsiaiškino, ar katės gali pagadinti orą  ()

Apie tai, kad šunims pučia vidurius, žinoma jau seniai, bet ką mes žinome apie kačių gebėjimą gadinti orą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės tai daro, šunys taip pat, o auksaakės paprastai tai daro taip, kad vienu pirstelėjimu gali nužudyti šešis termitus. Bet ar visi gyvūnai gali tokiu būdu išskirti nemalonaus kvapo dujas? Naujame tyrime mokslininkai sutelkė dėmesį į tai, ar mūsų katės sugeba gadinti orą, rašo „IFLScience“.

Trumpas atsakymas: taip, katės gali gadinti orą. Tačiau jų mityba ir virškinimas rodo, kad mes tai pastebime daug rečiau, palyginti su, pavyzdžiui, šunų vidurių pūtimu.

Faktas yra tas, kad kačių mitybos racioną daugiausiai sudaro mėsa, kurioje yra daug baltymų. O katės yra mėsaėdės. Tai reiškia, kad bandymas paįvairinti katės mitybą daržovėmis ir angliavandeniais iš tikrųjų gali sukelti rimtų ligų.

Tokia baltymų dieta iš tikrųjų yra viena iš priežasčių, kodėl katės retai arba išvis neišskiria dujų. Taip yra ir dėl to, kad vienas iš pagrindinių dujų susidarymo žmogaus ir kitų gyvūnų žarnynuose veiksnių yra maistas, kurio katės tiesiog neėstų. Pavyzdžiui, kalbame apie baltagūžius ir žiedinius kopūstus, brokolius, daigus ir salotas, kurie itin naudingi mūsų virškinimui, tačiau gali sukelti vidurių pūtimą. Taip yra daugiausiai dėl to, kad šiuose maisto produktuose yra itin daug skaidulų, todėl mūsų virškinimo sistemai sunku juos suskaidyti.

 

Tokie maisto produktai neabejotinai naudingi mūsų virškinimui ir skatina sveiką tuštinimąsi, tačiau jie taip pat maitina bakterijas, kurios sudaro mūsų žarnyno mikrobiomą. Jos iš esmės fermentuoja angliavandenius žarnyne, sukurdamos dujas.

Tačiau toks dujų kaupimasis bus mažiau tikėtinas kačių tarpe. Lengvi pilvo pūtimai šiems mūsų augintiniams vis dar gana įprastas reiškinys. Paprastai kačių išskiriamos dujos yra nedidelio kiekio ir mažiau smirda.

 

Kartu mokslininkai pastebi, kad kačių vidurių pūtimas gali būti dirgliosios žarnos sindromo ar bakterijų kaupimosi pasekmė. Dėl to gyvūnų žarnyne gali kauptis dujos, tačiau tokiu atveju mokslininkai pataria augintinį parodyti veterinarijos gydytojui. Jei kačių vidurių pūtimą lydi sunkesni simptomai, pavyzdžiui, viduriavimas ir kraujavimas, gyvūną reikia nedelsiant parodyti veterinarijos gydytojui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: