Privačios saugomos teritorijos – Lietuvoje randasi labai laukta galimybė kiekvienam prisidėti prie gamtos apsaugos  ()

Birželio 7 d. Vyriausybės pritartai Saugomų teritorijų įstatymo pataisai, leidžiančiai steigti privačias saugomas teritorijas, siūlymus teikė ir nevyriausybinė organizacija „Sengirės fondas“. Antradienį įstatymo pakeitimų paketą svarstymui priėmė ir Seimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. birželio 27 d. Vyriausybės birželio 7 d. priimtą pritarimą Aplinkos ministerijos pasiūlytam Saugomų teritorijų įstatymo pakeitimo projektų paketui palaiko ir aplinkosaugos organizacijos. Nevyriausybinė organizacija „Sengirės fondas“ galimybę steigti privačias saugomas teritorijas vertina kaip svarbų žingsnį siekiant užtikrinti geresnę šalies biologinės įvairovės apsaugą, o taip pat – galimybę lietuviams padėti valstybei siekti gamtosaugos tikslų.

Šio įstatymo keitimo projektu siekiama palengvinti saugomų teritorijų privačiose žemėse steigimą, kad žemių savininkai galėtų greičiau sudaryti sutartis dėl teritorijų apsaugos, o taip pat kad būtų galima užtikrinti tokių teritorijų biologinės įvairovės, natūralių buveinių ir kraštovaizdžio apsaugą.

Fondo bendraįkūrėjo, aplinkosaugininko ir režisieriaus Mindaugo Survilos teigimu, siūlomi įstatymo pakeitimai suteiktų žmonėms, turintiems miško ir norintiems jį išsaugoti šimtus metų, dideles galimybes tai padaryti teisėtai. Taip pat visuomenė galės lengviau prisidėti prie saugomų teritorijų tinklo plėtros.

„Matome, kad dabar yra pats palankiausias metas šiems taip ilgai lauktiems įstatymo pakeitimams – pastebime didėjantį visuomenės aktyvumą, augantį piliečių sąmoningumą ir norą veikti patiems. Atsiranda vis daugiau miškų savininkų, kurie nori miškus ne iškirsti, bet juos globoti ir grožėtis „be kirvio“. Šio įstatymo pakeitimai suteiktų miško savininkui teisinę galimybę išsaugoti neliestus savo miškus ateities kartoms, – pasakojo M. Survila. – Tiek bendruomenės, tiek privatūs asmenys, tiek verslai prisideda finansine parama, skiria savo laiką ir įgūdžius, kad prisidėtų prie mūsų šalies miškų išsaugojimo. Todėl tikimės, kad įstatymo pakeitimo svarstymas ir sprendimų priėmimas Seime rudenį bus sklandus ir palankus gamtos apsaugai bei visuomenės lūkesčiams.“

Žengdamas pirmuosius žingsnius advokacijoje, fondas kartu su Aplinkosaugos koalicija 2022 m. rudenį-žiemą taip pat teikė siūlymus įstatymo pakeitimo projektams. Fondas pasiūlė išplėsti nuostatas dėl teritorijų, kuriose galima steigti privačias saugomas vietoves, ir sudaryti galimybę steigti privačias saugomas teritorijas tik neterminuotam laikotarpiui.

Taip pat vienas iš siūlymų – išplėsti privačios saugomos vietovės sąvoką ir prie pagrindinio apibrėžimo pridėti vietoves, svarbias ir kraštovaizdžio, kultūros paveldo, tame tarpe, ir dvasinio, prasmėmis bei vertingas vietos bendruomenėms.

Vis dėlto, įstatymo pakeitimai dar turėtų būti tobulinami – fondo vertinimu, privačios saugomos teritorijos galėtų būti steigiamos tik neterminuotam laikotarpiui, siekiant geriausiai užtikrinti galimybę ekosistemoms vystytis natūraliai ir niekieno neliečiamoms.

„Sengirės fondas“ šiuo metu globoja 84 ha biologiškai vertingų miškų, kurie atrinkti, remiantis moksliniais kriterijais, ir išpirkti už paramą, pritrauktą iš fizinių ir juridinių asmenų. Išsaugotuose miško sklypuose nuo įsigijimo nevykdoma jokia ūkinė-komercinė veikla, o fondo siekis – užtikrinti, kad toks režimas šiuose miškuose išliktų ir ateities kartoms. Prie fondo veiklos įvairiais būdais galima prisidėti www.sengiresfondas.lt.   

APIE SENGIRĖS FONDĄ

„Sengirės fondas“ – nevyriausybinė organizacija, siekianti išsaugoti senuosius Lietuvos miškus su visa juose esančia gyvybe, kurti ilgaamžius tvarios gamtos pavyzdžius, išskirtinai svarbius biologinės įvairovės išsaugojimui ir klimato kaitos pasekmių sumažinimui – sengires, atviras žmonių lankymui. Fondo vizija – Lietuva, kur gamta priklauso gamtai, jai leidžiama formuotis be žmogaus įtakos, kur visi organizmai – lygiaverčiai ir nė vienas nevadinamas kenkėju.

Fondas inicijuotas po sėkmingos filmo „Sengirė“ premjeros Lietuvoje 2018 m., sulaukus didžiulio visuomenės susidomėjimo, taip pat nacionalinio ir tarptautinio pripažinimo.

 

 

 

Įsteigtas 2020 m. sausį, „Sengirės fondas“ šiandien jau globoja virš 84 ha miškų – būsimų sengirių. Augančios fondo bendruomenės dėka tęsiamos pagrindinės veiklos – miškų apsauga bei visuomenės švietimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()