Gyvūnus nuodija mūsų vaistai  (6)

Žmonių vaistai, įskaitant ant žemės numestas piliules, susargdino naminius gyvūnus JAV praėjusiais metais žymiai dažniau nei bet kokie kiti toksinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau trejus metus iš eilės, viena pagrindinių gyvūnų sergamumo priežasčių – žmonėms skirtų medikamentų sukelti negalavimai. Labiausiai gyvūnams žalos daro ibuprofenas, acetaminofenas (paracetamolis), antidepresantai, dėmesio sutelkimą skatinantys vaistai.

Kalifornijoje gyvenanti Janet Hardie su pavoju jau susidūrė: Ji parsinešė namo vaistų, kuriuos padėjo ant staliuko prie lovos. Kiek vėliau ji pastebėjo, kad vaistus nusitempė ir suėdė jos šunelis, kuris smarkiai apsinuodijo. „Trūko 5 piliulių. Arba jas visas suėdė, arba aš jų nebegalėjau rasti.“

JAV buvo sukurta speciali visą parą atsiliepiančio veterinaro linija, kuri teikia skubius patarimus. Per 2010-uosius metus apie pusė iš 168,000 skambučių buvo dėl augintinių apsinuodijimo vaistais.

Gyvūnų savininkai ne visada supranta, kas nutiko jų augintiniams. Pastariesiems pasireiškia mieguistumas, vėmimas, traukuliai, apetito praradimas. Tačiau išgėrus kitokių vaistų, galimi ir kitokie simptomai – judrumas, neramumas. Simptomų įvairovė didelė.

Kas nutiktų, jei gyvūnas suėstų kontraceptinių piliulių, viagros ar plaukų augimą skatinančių vaistų? „Laimei, kontraceptinėse tabletėse nebėra daug estrogenų, todėl jos nepadaro mirtinos žalos. Panašios kaip viagra sudėties medikamentai naudojami šunų plaučių hipertenzijos bei kraujospūdžio gydymui. Tuo tarpu vaistai nuo plaukų slinkimo gali būti labai pavojingi – nuo jų gali sutrikti širdies ritmas ar ištikti širdies smūgis,“ – sako veterinarė Tina Wismer.

Jei šeimininkas sureaguoja per vėlai, pasitaiko ir gyvūnų mirties atvejų. Viena aspirino tabletė nenužudys gyvūno, bet mėnesio vaistų dozė, didelė kekė vynuogių, kelios plytelės šokolado ar lelijos žiedas, lapas galėtų. Gyvūnai gali suėsti viską, ką pasiekia: trąšas, vaistus, maistą, augalus. Kai kurie jų ypač kenksmingi.

Paskutiniais metais padaugėjo gyvūnų mirčių dėl suėsto šokolado. Net ir nedidelės dozės šokolado trumpina šuns gyvenimą, darydamas nepataisomą žalą širdžiai ir kitiems organams. Ir kuo tamsesnis šokoladas, tuo jis kenksmingesnis gyvūnui.

„Šunys mėgsta šokoladą – jie juo nepasotinami. Jie niekada nesustotų jo ėsti,“ – sako veterinarė Wismer.

Veterinarai pastebėjo kačių polinkį kramtyti lelijas. Jei katė kramtė leliją ar laižė jos žiedadulkes, neatidėliotinai reikėtų ją vežti pas veterinarą – šios gėlės gyvūnams labai nuodingos.

Tyrėjai neseniai nustatė, kad vynuogės ir razinos yra labai kenksmingos šunims. Nenustatyta, kad nutinka po vienos vynuogės, tačiau gera kekė vynuogių jau sukelia toksinį poveikį.

Alkoholio (ypač kreminių likerių ir panašių gėrimų) poveikis gyvūnams pasijaučia labai greitai ir stipriai. Gyvūnui gali sutrikti koordinacija, pasireikšti vėmimas, ištikti koma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(1)
(1)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: