[Žinios trumpai] Talibanas pagaliau nori taikos su pasauliu ir imasi kardinalios reformos: uždraudžia narkotikų, įskaitant pelningo opiumo, auginimą  (6)

Talibanas paskelbė uždraudęs auginti narkotines medžiagas Afganistane, kuris yra didžiausias pasaulyje opiumo gamintojas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Remiantis aukščiausiojo Afganistano Islamo Emyrato vadovo dekretu, visi afganai yra informuoti, kad nuo šiol visoje šalyje griežtai draudžiama auginti aguonas“, – teigiama Talibano aukščiausiojo vadovo Hibatulos Akhundzados įsakymu.

„Jei kas nors pažeis dekretą, derlius bus nedelsiant sunaikintas, o pažeidėjui bus taikomas šariato įstatymas“, – sakoma įsakyme, paskelbtame Vidaus reikalų ministerijos spaudos konferencijoje Kabule.

Įsakyme taip pat buvo uždrausta gaminti, vartoti ar gabenti kitas narkotines medžiagas.

Narkotikų kontrolė buvo vienas iš pagrindinių tarptautinės islamistų grupės, kuri perėmė šalį rugpjūtį ir siekia oficialaus tarptautinio pripažinimo, reikalavimo, siekdama panaikinti sankcijas, kurios smarkiai stabdo bankininkystę, verslą ir plėtrą.

Pasak ekspertų, Talibanas uždraudė auginti aguonas 2000 m., baigiantis savo paskutiniam valdymui, nes jie siekė tarptautinio teisėtumo, tačiau susidūrė su žmonių nepasitenkinimu ir vėliau dalinai pakeitė savo poziciją.

Ūkininkai ir Talibano nariai „Reuters“ sakė, kad Afganistano opiumo gamyba, kurios, Jungtinių Tautų vertinimu, 2017 m. buvo už 1,4 mlrd. USD, pastaraisiais mėnesiais išaugo.

Sunki ekonominė padėtis šalyje paskatino pietryčių provincijų gyventojus auginti neteisėtą derlių, kuris jiems galėtų atnešti greitesnę ir didesnę grąžą nei legalūs augalai, tokie kaip kviečiai.

 

Talibano šaltiniai naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad tikimasi griežto kai kurių grupių ir  elementų pasipriešinimo aguonų uždraudimui ir kad pastaraisiais mėnesiais padaugėjo ūkininkų, auginančių aguonas.

Vienas Helmando provincijos ūkininkas, pageidavęs likti anonimišku, sakė, kad pastarosiomis savaitėmis aguonų kainos jau išaugo daugiau nei dvigubai dėl gandų, kad Talibanas uždraus jas auginti. Tačiau jis pridūrė, kad norint išlaikyti šeimą, jam būtina auginti aguonas.

„Kiti augalai tiesiog nėra pelningi“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (6)